8 Eylül 2010 Çarşamba

Hazır baklava yufkasından,burma, bülbül yuvası ve baklava tatlısı.

-BURMA-


-BÜLBÜL YUVASI-


-BAKLAVA-


Bir ramazan ayını da geride bıraktık, Allah hepinizin oruçlarını ve dualarını kabul etsin inşallah.
Bayram telaşı hepimizi sardı bu günlerde, alışveriş, temizlik derken sıra geldi tatlıya.
Sizlerle üç çeşit tatlı paylaşmak istedim, üçünün de malzemesi aynı, sadece yapılışları biraz faklı.
Hazır baklava yufkaları, benim gibi hamur açamayan bayanlar için gerçek bir kurtarıcı, hem pratik hemde lezzetli tatlılar hatta börekler yapmamızı sağlıyor.
Gelelim tariflere......


Baklava için......

İç malzeme:
  • kırılmış iç ceviz veya toz Antep fıstığı
Üzerine:
  • 300 gr kadar tereyağ
Şerbet:
  • 5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • bir kaç damla limon suyu

Bir tencereye suyu ve şekeri koyun ve kaynatın, fokurdamaya başlayınca bir kaç damla limon suyu sıkın ve biraz daha kaynatın.
Şerbeti kaşıkla döktüğümüz zaman ip ip akıyorsa o şerbet olmuş demektir.
Şerbet hazır olduktan sonra bir kenarda soğumaya bırakın.

Yufkaları paketinden dikkatlice çıkartın, ikiye bölün ( bir pakette hemen hemen 50 adet yufka var, 25- 25 ayırın)ve hemen üstlerini bir bezle örtün çünkü yufkalar hemen kuruyor ve kırılıyor.

Dikdörtgen bir tepsiyi erittiğiniz yağla yağlayın, 3 yufka üst üste serin,fırçayla yağı serpiştire serpiştire yağlayın, tekrar 3 yufka serin tekrar yağlayın, böylece yufkaların ilk yarısını bitirdikten sonra bolca malzeme serpin, yufkaların diğer yarısını bitene kadar aynı işleme devam edin.
Son katıda bolca yağladıktan sonra baklavayı dilimleyin ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Ben aslında tereyağını göz kararı bölüp eritiyorum, bu yüzden tahminen 300 gr. yazdım, ama yetmezse tekrar eritebilirsiniz.
Tatlıyı fırından çıkarır çıkarmaz soğuk şerbeti yavaş yavaş, arada bekleyerek baklavanın üzerine dökün, şerbetin hepsi fazla gelebilir bu yüzden dikkatlice dökün.





Burma ve bülbül yuvası için......

İç malzeme:
  • kırılmış iç ceviz veya toz Antep fıstığı
Üzerine:
  • 300 gr kadar eritilmiş tereyağ
Şerbet:
  • 5 su bardağı su
  • 5 su bardağı toz şeker
  • bir kaç damla limon suyu


Bir tencereye suyu ve şekeri koyun ve kaynatın, fokurdamaya başlayınca bir kaç damla limon suyu sıkın ve biraz daha kaynatın.
Şerbeti kaşıkla döktüğümüz zaman ip ip akıyorsa o şerbet olmuş demektir.
Şerbet hazır olduktan sonra bir kenarda soğumaya bırakın.



Yufkaları paketinden dikkatlice çıkartın ve hemen üstlerini bir bezle örtün çünkü yufkalar hemen kuruyor ve kırılıyor.
İki yufka üst üste yerleştirin.

Üstüne malzemeyi serpin ve oklavayı tam ucuna yerleştirin.
Oklavanız ne kadar ince olursa o kadar güzel olur.
NOT: cevizleri çok iri bırakmayın, oklavaya sardığınız zaman yufkaların delinmesine sebep oluyor.


Yufkayı oklavaya sarın.

Oklavanın her iki ucundan tutup yufkayı ortaya doğru büzün.
Bülbül yuvası yapmak isterseniz büzdüğünüz yufkayı gül böreği yapar gibi dolayın.
Burma yapmak isterseniz büzdüğünüz gibi yağlı bir tepsiye yerleştirin.
Tepside büzgüleri biraz gevşer ama önemli değil.
Erittiğiniz tereyağını bolca tatlıların üzerine sürün ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında üstleri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkar çıkmaz soğuk şerbeti tatlıların üzerlerine yavaş yavaş, arada biraz bekleyerek dökün, şerbeti fazla gelebilir, bu yüzden hepsini birden dökmeyin.
Daha sonra burmaları dilediğiniz büyüklükte dilimleyip servis yapın.

Afiyet olsun, bayramınız kutlu olsun.............

15 yorum:

kalpkurabiye, deniz dedi ki...

Bayramı tatil değil bayram olarak yaşayacağımız bir bayram olması dileğimle...
iyi bayramlar dilerim...

Sevgiler,

Deniz..

derya dedi ki...

Canımmm şükür kavuşturana iyisin de
ğilmi:))Tatlılar enfes bende bakla
va yufkasıyla yapıyorum.Şeker tadında bayramlar dilerim öpüyorum.

Fuat Gencal dedi ki...

İYİ BAYRAMLAR
Ramazan bayramınızı tüm kalbi duygularımla tebrik eder. Nice bayramlara ailenizle birlikte sağlık, huzur ve mutluluk içerisinde erişmenizi Mevlam'dan niyaz ederim.

Sevgi ve Saygılarımla.

egeli dedi ki...

hepinize çok teşekkür ederim, sizlerinde bayramını tekrar kutlarım.

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

İyi Bayramlar...
Sevdikleriniz ile geçireceğiniz mutlu,huzurlu,bereketli,neşeli ve sevgi dolu nice nice bayramlara...

Sevgiler...

egeli dedi ki...

teşekkür ederim Zerrincim,senin de bayramın kutlu olsun.

joppala dedi ki...

pötibörle pasta yaptınız mı hiç? herkes yapmıştır ya, hemen iki dakikada koy pötibörü, çikolata sür, al sana pasta :)) ülker şimdi pötibör çoko diye bi şey yapmış, aynı bizim yaptığımız gibi, uğraşmaya gerek de kalmadı. al bakkaldan, koy misafirin önüne :)) http://www.facebook.com/Ulker?v=app_140225022661799

Nadji dedi ki...

Mes gourmandises préférées. j'adore ça.
De plus, tes feuilletés sont tous très bien réussis.
Bonne fête à toi aussi, à ta famille et à toute la Turquie.
A bientôt.

Banu dedi ki...

Canım iyi bayramlar, şeker gibi bir bayram geçirmeniz dileğiyle... Baklavalar nefis görünüyor ellerine sağlık... Sevgiler...

egeli dedi ki...

merci beaucoup Nadjibella!

egeli dedi ki...

çok teşekkür ederim Banucum.

Birsel ve İrem dedi ki...

Hepsi de nefis görünüyor, ellerinize sağlık, yiyenlere afiyet olsun.
Tüm sevdiklerinizle birlikte, nice sağlıklı, mutlu ayramlar diliyorum
Sevgiler.

Tijen dedi ki...

Döndüğünü görmek ne güzel şey canım benim. Dilerim herşey gönlüncedir.

Nadji dedi ki...

Merci de ta visite et
A bientôt

egeli dedi ki...

teşekkür ederim Tijenim.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin