Şevket-i bostan, meşhur Giritli yemeği, Ege otlarının en pahalısı, en lezzetlisi!!!!
Toplaması çok zahmetli olduğu için gerçekten pahalı bir ot, şu an pazarlarda 8 TL kilosu.
Ama bir kere yediniz mi vazgeçemeyeceksiniz .....
MALZEMELER:
- yarım kilo şevketi-i bostan
- 300 gr kadar kuzu eti( danada olabilir)
- 1 baş kuru soğan
- zeytinyağı
- 1 yumurta sarısı
- 1 limon suyu
- tuz
Bir düdüklü tencerenin içine yeteri kadar zeytinyağı koyun ve yağı hafif kızdırın.
Kuşbaşı doğranmış etleri ilave edin ve iyice kavurun, suyunu salıp çektikten sonra, küp doğranmış soğanı ilave edip biraz daha kavurun.
Temizlenmiş, ayıklanmış ve yıkanmış otları tencereye ilave edip, bir iki karıştırın.
Otların üzerini çok fazla geçmeyecek kadar su ilave edin ve tuzunu ekleyin.
Kapağını kapatın ve düdüğü fıslamaya başladıktan sonra 20 dakika pişirin.
Bir kasenin içine yumurta sarısı ve limon suyunu çırpın.
20 dakika sonra ocağın altını kapatın ve tencerenin buharını çıkmasını bekleyin, sonra kapağını açın.
Tekrar ocağın altını açın,t encereyi ateşe koyun ve yumurta karışımını ilave ederek hızlıca karıştırın, bir iki taşım kaynattıktan sonra altını kapatın.
Taze ekmeği alın....bir parça koparın... o mis gibi suyuna bandıra bandıra, afiyetle yiyin!!!!!
NOT: şevket-i bostanı temizlemek için, yeşil kısımlarını beyazlarından ayırın, çatala gelecek büyüklükte doğrayın.
Şevket-i bostan
Şevket-i bostan'ın ayıklanmış hali
28 yorum:
Canim ellerine saglik hiç tatmadigim bir lezzet gerçekten merak ettim simdi, keski tatma imkanim olsaydi...sevgiler
İlk defa duydum.Paylaşımın için teşekküler.
Sevgiler...
Denizli bir ege ili olmasına rağmen buralarda hiç görmediğim izmirde meşhur olduğunu bildiğim ve tadını çok merak ettiğim bir yemek yapmışın müboşum insan bir tabak yollar ama küstüm:((
teşekkür ederim huriyem,inşallah bir gün buralara gelirsen, sana pişiririm.
rica ederim şanslı!!! gerçekten lezzetli bir yemektir.
sen hele bi gel meleğim buralara ben sana pişireyim, küsme hemen....
ah benim iki gözüm, egelim güzelciğim,
tam 2 ay oldu :((
daldınız face'e blogları unuttunuz terkettiniz, hepinizi ŞİKAYET EDİYORUMM !!!!!!
:))))))))))))
Protesto ediyorum hemde :)))))
boya ve yumurta atıcam bloglarınıza :))))))
---------------------
HOŞHELDİN
HOŞGELDİN..
Hep böyle güzellerle beraber SIK SIK GEL AMA !!!!!
ellerine sağlık tatlı müboşum .
Tatlım nerelerdesin?
Ah bilmemmi şevketi bostanı ama gel görki buralarda yok.Eline sağlık canım.Sevgiler.
Amanda aman kimler gelmiş canım hoş
geldin nerelerdesin yaaa:))Bu kadar
özletme kendini yemek süper elleri
ne sağlık kocaman öpüyorum...
Canımız gelmiş,hoşgelmiş-sefalar getirmiş..Bizlere Ş.Bostan getirmiş..))Ellerine sağlık canım..İzmir'e geldiğimde teyzeciğim yapmıştı bana..Çok da lezzetli olmuştu..Şimdi sende görünce bir an orayı hatırladım..Ellerine ve gönlüne sağlık bitanem..
Sevgilerle..
Bende ilk kez duyanlardanım,görmemiştim hiç.. az bulunan bir ot oluşundan pahallı sanırım.. ellerine sağlık..
Sevgiler..
nasilda canim cekti....4 sene oldu yemeyeli....:((((
ellerine saglik ablacimmm
adını çok duydum ama hiç görmedim...
ellerine sağlık...
Mutlu hafta sonları...
Egelim bu yemek için söylenecek tek sözü sen söylemişsin !
birkez yiyen bırakamaz !!
evet !
harika görünüyor canım ellerine sağlık
Şevket-ibostanı Çiya'da tavsiye edildiği için yemiştim.Gerçekten çok güzel bir lezzetti.Sebze olarak hiç bulamadığım için pişiremedim.Ellerinize sağlık.Sevgiler.
Canım bende geçen hafta pazarda gördüm ama malum durumdan şimdi yapamam diye almadım yarın yine pazara çıkacağım inşallah bulurum.
Görünce canım istedi.
Ellerine sağlık bitanem.
Sevgiler..
Ege güzeli gelmiş hoşgelmiş..
Bu şevket-i bostan ismini hep duyarım ama ben hiç yapmadımda yemedimde..Ama uzanıpta tadına bakmak isterdim..
Eline sağlık fazla uzaklaşma buralardan:)
Ellerine saglik Egelim,
Hic denemedigim bir lezzt, harika gorunuyor.
Sevgilerimi gonderiyorum ve guzel bir hafta diliyorum...
iyi bayramlar canım..
afiyetle..
sevgiler güzellikler çiçekler.
Ellerine sağlık hayatım...çok severim şevket-i bostanı:)ben tavuk etiylede yapıyorum öylede çok güzel oluyor:))sevgiler...
Kurban bayramin kutlu olsun canim, sevdiklerinle birlikte gecirebilecegin nice güzel bayramlar diliyorum.
Ellerine sağlık tatlım çok severim ama bu arada sen buralara gelirsin forumda gezersin bizi aramazsın hadi bakalım...bekliyoruz:)))
Hiç yemedim ama çok merak ettim. İnsanın yemediği bir şeyi canı çeker mi benim çekti:)
Ellerine sağlık.
Sevgiler
Ne güzeldir gerçekten, ben de pek severim (Antalya'da farklı bir türü satılıyor, daha ince dallı, kökten ziyade dalları oluyor, ama tadı pek güzel bunun da)
(Fakat arkadaşım iki ayda bir yazmak??? Bizi iyice boşladın sen)
Eline saglik benimde cok sevdigim bir lezzet, ee ne zaman bulusuyoruz seninle, aramiz 24 km ama denk gelemedik :))
ELLERİNE SAĞLIK DARICA VE TUZLANIN YERLİLERİDE ÇOK YAPAR BU YEMEĞİ,HİÇ YEMEDİM AMA ÇOK GÜZEL OLDUĞUNU HEP SÖYLERLER.ELLERİNE YÜREĞİNE SAĞLIK MÜBECCEL.
Şimdi annemi arayıp da canım bunu cekti derdim ama; annem bana çok düşkün olduğu için oturup ağlar bu yemeği bana hemen yapamadığı için ya da kederinden hasta olurdu.:D Bizde giritliğiz ve annemin ve benim en çok sevdiğimiz yemektir bu.Ellerinde sağlık abla.Bu arada Çullamayı biliyormusun? Oda giritli yemeğidir.
hiç tatmadım bilmiyorum bu otu ama çok duydum çok güzel olmuş ellerinize sağlık
sevgiler
Yorum Gönder