6 Ağustos 2013 Salı

Ev Yapımı Kolay Baklava




Evde baklava yapımı denilince bana çok zahmetli gelirdi. Bayramlarda kısım akrabada yediğim zaman, ''bu baklava elli kat falan'' derlerdi  ve ben bu kadar kat üstelik incecik  nasıl açarlar diyerek hiç bu işe girişmezdim.
Nette araştırırken baktım ki hiç de öyle zor bir iş değilmiş, ben yufka açamam diyorsanız, hiç önemli değil, çünkü bu konuda bende usta sayılmam, tart hamuru açabiliyor musunuz ? E tamam o zaman bu baklavayı da yapabilirsiniz.
Bu tarif bir çok sayfada var, esas sahibi kim bilmiyorum, link veren olmamış, ama zaten hemen hemen bütün baklava tarifleri baz olarak aynı gördüğüm kadarıyla.Ben bu sayfadan aldım tarifi bence bir göz atın derim aşama aşama resimlenmiş...
Gelelim şimdi tarife...

Hamur:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • yarım çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un ( 1 kg dan az gidiyor)
Açmak için:
  • 1 buçuk paket nişasta
İçine:
  • yarım gr iç ceviz
Üstüne:
  • 200 gr eritilmiş tereyağ
Şerbet:
  • 5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • bir kaç damla limon suyu
Yapılışı:

Hamurun malzemelerini bir kaba koyun, unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.
Ele yapışmayacak kulak memesinden biraz daha sert bir hamur olacak, 1 kg unun tamamını kullanmadım bile, 
hemen hemen 1 kg undan 1 bardak tan fazla arttı.
Yoğurduğunuz hamuru üstünü bir bezle örterek yarım saat dinlendirin.

Dinlenen hamuru üçü bölün, sonra her bir parçayı da on'a bölüm.
Bezeleri tabak büyüklüğünde nişasta yardımıyla açın, açtığınız her on yufkayı aralarına nişasta serperek üst üste koyun ve tepsinizin büyüklüğüne göre hepsini bir açın, aralarına öğütülmüş ceviz serpin ve diğer bezeleri de aynı şekilde açın, tepsimizde toplamda sadece 3 yufka olacak.
Tereyağını eritin, baklavanızı dilediğiniz şekilde kesin, üstüne tereyağını sürüp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.
Şerbeti hazırlayın, suyu şekeri bir tencerede koyun, kaynamaya başlayınca bir iki damla limon suyu sıkın ve 5 dakika kaynatın. Soğuyan baklavanın üzerine sıcak şerbeti dikkatlice dökün. İşte bu kadar! gerçekten hiç zor değilmiş, sadece kesimini pek beceremedim ama olsun alışırım, ben çok sevdim baklava yapmayı, bundan sonra hep yaparım artık :)

Afiyet olsun, hayırlı bayramlar dilerim..



11 yorum:

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Merhabalar,
Ellerinize emeğinize sağlık. Bloğunuzu çok beğendim ve izlemeye aldım. Bana da bekliyorum. Güzel paylaşımlarda buluşmak dileğiyle. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))
İyi Bayramlar....

ferahca lezzetler dedi ki...

Gözümün korktuğu kadar değilmiş,bende incecik yaprak gibi hayatta açamam yufka:)bu konuda yeteneksizim ama bu tarif bana göreymiş teşekkürler:)

Rosita Vargas dedi ki...

Bello pastel se ve muy delicioso los cortes parecen una obra de arte,saludos y abrazos.

egeli dedi ki...

Çok teşekkür ederim Seldacım,hemen ziyaretine geliyorum...

egeli dedi ki...

Teşekkür ederim Ferahcım, evet hiç zorluğu yok, bende pek yetenekli sayılmam yufka açmakta, sadece biraz cesaret:)

egeli dedi ki...

Thank you very much Rosita.

Nadji dedi ki...

Une version de la baklawa que je ne connais pas. Ca semble délicieux.
Je note la recette.
Très bonne fête à toi et à toute ta famille.
A bientôt

Mujdemi Isterim dedi ki...

Cok guzel gorunuyor, ellerinize saglik. Ilk firsat denenecekler listesine aldim :)

Lezzet Senfonisi dedi ki...

Merhaba,
Bloğunuz harika lezzetlerle dolu, bakmaya doyamadım, üye oldum. :)
Ellerinizin sağlığını isteyenleriniz çok olsun.
Sevgilerimle...

egeli dedi ki...

Öznur Hanımcım çok teşekkür ederim, çok naziksiniz.

Unknown dedi ki...

Nefis gözüküyor ilk fırsatta denemek isterim.Sevgilerimle..

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin