MALZEMELER:
- 3 kilo kırmızı etli biber
- 2 kilo domates
- 1 kilo soğan
- 1 kilo süzme yoğurt
- 1 demet tarhana otu
- tuz
- un
Soğanların kabuklarını soyun, biberlerin çekirdeklerini çıkarın.
Bütün sebzeleri yıkayın ve kabaca doğrayın.
Genişçe bir tencereye biberleri ve domatesleri koyun ve üstüne soğanları ekleyin.
Sebzelerin en üstüne tarhana otunu koyun (önce otu dikkatlice yıkayın ki tozu gitsin, ama çok hırpalamayın çiçekleri de gitmesin) ve 2 su bardağı kadar su ekleyin,tencerenin kapağını kapatın.
Sebzeler yumuşayana kadar normal ateşte pişirin.
Pişirme işlemi bittikten sonra,tahana otunu alın çöpe atın.
Sebzeleri süzün ve suyunu bir kenara alın.
Kalan sebze suyundan püreye ilave edin, (bir su bardağını geçmemesine dikkat edin).
Büyük ot dalları olursa onları çıkarın, minicikler kalsın.
Un ilave ederek yoğurmaya başlayın, arada hamurun tadına bakarak gerekirse tuz ilave edin.
Hamurun kıvamı aynı ekmek hamuru kıvamında olucak.
Tarhananızın daha ekşi olmasını istiyorsanız, o zaman bir kaç gün daha bekletebilirsin,
ben ekşi istemediğim için bir gece tutuyorum.
Kabınızın geniş olmasına dikkat edin, çünkü hamur taşabilir.
Ertesi gün tarhananızı serebilirisniz.
Ben balkonda kuruttum.
Masaya yada yere örtü serin ve unlayın .
Bir kaşık yardımıyla hamurun tamamını küçük bezeler halinde bezlere serin.
Üzerleri kabuk tutmaya başlayınca ve çevirme kıvamına gelince,bir ıspatula yardımıyla ters yüz yapın hamurları.(alttaki resim).
Arada hafif unlamayı ihmal etmeyin ki çevirceğiniz zaman elinize yapışmasın.
Hafif kurudukça bu sefer hamuru parçalara bölün.
Gidip geldikce evirin ,çevirin ,parçalayın...
En sonunda bu hale gelecek, ne çok sert ne çok yumuşak, amman dikkat edin taş gibi olmasın.
En sonunda, kurumuş hamurları elekten geçirin, elinizle ovuşturarak.
Elekten geçmeyen çok kurumuş hamurlar olabilir,onlarıda robottan geçirin.
Ama dilerseniz biraz daha kurutup tamamını robottan geçirebilirsiniz.
Tepsilerin üzerlerini bir tülbentle örtün, evinizin bir odasında yerleştirin.
Günde bir kaç kez arada karıştırın ve iyice kurumasını bekleyin ,yaklaşık bir hafta kadar.
Bu işlemi yapmazsanız, kavanoza koyduğunuzda tarhananız kurtlanabilir.
Tabii kuruma işlemini beklerken ,tarhananızdan pişirip yiyebilirsiniz......
Tarhana yapımı biraz zahmetlidir, bütün bir gününüzü ona ayırmanız gerekir, sürekli kontrol edip ,evirip çevirmek lazım.
Ama bence buna değer.
Bu tarhanayı geçen sene yapmıştım, ama bloguma bir türlü yazamamıştım.
Bu sene yapmadım, çünkü hala bu kış da yetecek kadar tarhanam kaldı ve hiç bozulmadı.
PÜF NOKTASI :
Pişireceğiniz zaman, yiyeceğiniz kadar bir kaseye tarhana koyun ve üzerini örtecek kadar su ilave edip karıştırın ve bir kaç saat bekletip öyle pişirin, böylece tarhana iyice yumuşuyor ve kıvamı daha güzel oluyor.
Kafanızda soru işareti varsa ya da anlamadığınız bir şey bana sorabilirsiniz arkadaşlar.
Tarhana otunu bazı yörelerde bilmezler ve tarhanaya koymazlar, aslında bu ot dağlarda bulunur ve her yöredede vardır eminim, ama bence muhteşem bir tat ve koku veriyor.
Siz bulamazsanız koymaya bilirsiniz, yerine severseniz nane yada kekik de olabilir.
KOLAY GELSİN VE AFİYET OLSUN...........
69 yorum:
ellerine salık canım bende egeliyim ama yapış şekilleri biraz farklı bizde tarhana otu konmaz birde pişirilerek yapılan tarhana hamuru en az yirmi gün kadar bekletilir sonra serilir .
teşekkür ederim karamel mutfak... Türkiye'de ne çok çeşit tarhana yapımı varmış meğer!!!!
Bonjour cher ami!
A été à côté de vous.
Cette recette semble très intéressant!
Kiss et bonne semaine
***************
Hello dear friend!
Seni özledim için oldu.
Bu tarif çok ilginç görünüyor!
Öpücük ve iyi hafta
Harikasın arkadaşcığım! Sen bir gün mayalanmaya bırakıyorsun. Mübeccel'in tarifinde bu süreç 8 gün. Ne kadar farklı değil mi? Ben şimdilik onun yöntemini takip edeceğim. Bakalım nasıl olacak?
Bravo,Ellerinize sağlık!!!Nefis görünüyor...Annem de çok güzel yapar, bir kalıpta beyaz peynir ekliyor hamura:)
O kadar çaba harcadınız,keyifli keyifli, mis gibi içersiniz artık:)
Mübeccelciğim ellerine sağlık.Bayağı zahmetli bir işmiş.Anladım ki Yağız'ın biraz daha büyümesi lazım benim rahatça yapabilmem için.Seneye belki...:))
Bu arada oğlun için çok sevindim.Hangi bölümü kazandı?Bu sene geldiğinde muhakkak bekliyorum.Hatta oğlunun ihtiyacı olan herhangi bir konu olursa seve seve yardımcı olurum.En kısa zamanda görüşmek ümidiyle...
Selam canım bayılırım tarhanaya çok aydınlatıcı olmuş anlatımın.. Denemek isterim..
SENİ MİMLEDİM HABERİN OLAAA..
sevgiler
Ben ilk kez gördüm yapım aşamasını.Ben beceremem ama çok değerli bilgiler bunlar.Eminim bir çok arkadaşın işine yarayacaktır...
Ellerine sağlık canım..
Afiyet olsun şimdiden :)
Mutlu bir hafta diliyorum.
Ayy canım çok emekli ama harika birşeyy...
Ellerine kollarına sağlık ...
Ben hiç anlamadığım için tarhana yapımından,hayranlıkla her ayrıntıyı okudum ve izledim..Ellerine sağlık dünya tatlısı..Afiyetle kışın tüketirsiniz inşallah..Ellerine ve gönlüne sağlık canım..
Kocaman sevgilerimi gnderiyorum..
Güselim harika yapmışsın, annemde yapar.Bakalım bu sene yapacak mı?
Derinin en sevdiği çorbadır tabii benimde.
Ama ben hiç bilmem yapılışını.Ki bilmesemde olur ççok zahmetliymiş.
Valla ellerine kollarına sağlık canım.Afiyet olsun :)
sevgiler
Ablacim super gorunuyorrr ama bir sey eksik
tarhana hamur hale geldigin de serildiginde evi mis gibi kokuttugu icin evin faresi (ben ve benim gibiler) tarafindan yenilir :)))
optum kocamann
ilk kez gördüm tarhana otunu,aslında adını da ilk kez duydum:-) ellerine sağlık canım.misssler gibi olmuş tarhanan.afiyet olsun.sevgilerimle...
ELLERINE SAĞLIK ARKADAŞİM KARADENİZLİ OLARAK,ŞÜKÜR
2'İNCİ MEMLEKETIM İZMIRDE ÖĞRENDİM YAPIYORDUM AMA BEZLERI UNLAMA TIYOSUNU SENDEN ALDIM,ELLERINE SAĞLIK CANIM ÖPTM
merhaba canım.çok uzun süredir yoktum.tekrar aranızdayım artık.sizleri çok özledim.
tarhanayı çok severim.annem de aynı böyle yapar.ne güzel anlatmış ve resimlemişsin.ellerine sağlık canım.öpüyorum kocaman sevgiler...
Bende diyorum ki; Egelim nerelerde hiç sesi çıkmıyor.Meğer ne işlere kalkışmış.
Tarhana yapmak maharet işi bana zor geliyor.Tebrik ediyorum seni. Eline sağlık Mübeccelim.
gerçekten çok faydalı oldu(izmir tarhanasını çok seviyorum) eğer şaka yapmıyorsanız ottan istiyorum, kolay gelsin
HEPİNİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM ARKADAŞLAR,EĞER FAYDALI OLABİLDİYSEM NE MUTLU BANA!!!!
Harika bir anlatim olmus. Hele resimlerle. Insallah birgun bende denemek istiyorum ama evimde balkonum yok :( Kurutma islemi hep sorunlu diye dusunmustum. Ellerine saglik. Ben yine annemin gonderdikleriyle yetinmeliyim bu diyarlarda.... :)
Masallah masallah marifetli Egeme tarhanasinida kendisi yapiyormus.
Ellerin dert gormesin canim benim tarhana marifet isteyen bir istir sadece bravvo diyecegim sana .
misssss gibi tarhana corbasinin kokusu geldi burnuma:))
simdiden hayirli bol bereketli bir ramazan gecirmen dileklerimle
sevgiler.
arkadaşım çok güzel anlatmışsın...annemde aynen boyle yapar ama 3 gece bekletir.serildiği gün yemesini çok severim ben.ellerine sağlık. allah yemek nasip etsin....hoşgeldin...
canım ellerine sağlık kışın bizdede pek sevilir,sana bir ödülüm var alırsan sevinirim sevgiler
hayırlı akşamlar tarhana güzel gözüküyor acaba bu tarifte maya varmı.
Harika ne diyebilirim , ellerin dert görmesin.
Sevgilerimle
teşekkür edrim sevgili adsız,bu tarhanada maya yok,bildiğim kadarıyla hiç bir tarhanaya maya konmaz,yoğurt maya görevini zaten görüyor.
Annem de yapar bu tarhanadan, ailecek bayılarak yeriz:)Bizimkinde de soğan ve tarhana otu olmaz.Fotoğrafları görünce, tarhana yapıldığında evin salonunu tarhana kurutmak için işgal eden annem ve tüm evi saran,tarhananın kendine has kokusu geldi aklıma. Ellerinize sağlık..
Rahmetli babaannem yapardı ablacım nasıl da hüzünlendim :(
Ellerine, emegine saglik canim. Anneannemde yapim asamasindaymis :) annecim türkiyeden buraya gelirken bol bol getirir artik. Ve soguk kis günlerinde vu harika tat icilir...
ellerinize sağlık insanın kendi yaptığı gibisi varmı hiç banada annecim yapar sağolsun iyi akşamlar sevgiler
canım biz ekşi maya koyarız,nohut,soğan da koyuyoruz un serpmeyiz kuruturken ama eminim senin tarhana da çok güzel olmuştur ellerine sağlık,sevgiler...
Egeli, mon amie, comment vas-tu?
D'habitude, entre les images et le texte, je devine la recette et après je passe par le traducteur ( qui très souvent traduit de travers) mais là, j'avoue que je perds mon latin.
BONJOUR NADJİLLA( J'ESPERE QUE JE N'Aİ PAS FAİT DE FAUTE POUR TON PRENOM).MERCİ JE VAİS TRES BİEN ET TOİ MON AMİE???ÇA VAS??
APRES AVOİR CUİTS LES LEGUME,(DOMATES OGNİON,PİMENT,PUİS UNE ESPECE D'HERBE)ET PASSER AU ROBOT ON PETRİT TOUS ÇA AVEC DU YAĞOURT ET DE LA FARİNE.APRES ON LAİSSE UNE NUİT A REPOSER,APRES ON PREND DES MORCEAUX DE PATE QU'ON ETALE SUR UNE NAPPE FARİNER.
JE FAİS ÇA AU BALCON.
COMME ÇA ON DESHYDRATE LA PATE,TOUT EN LA DİVİSANT AU FUR ET AU MESURE QUE LA PATE COMMENCE A PEİNE A SECHER.
ET APRES QUAND TOUTE LA PATE SECHE BİEN,ON PASSE LES GRANULE DE PATTE AU TAMİS,PUİS LES PLUS DUR AU ROBOT.
COMME ÇA ON OBTİENT DE LA POUDRE DESHYDRATER POUR FAİRE DE LA SOUPE.
COMME LES SOUPES KNORR!!
İCİ ON PREPARE CETTE POUDRE POUR L'HİVER,COMME ÇA ON SE FAİT DE LA SOUPE BONNE ,VİTAMİNEUX ET 100% FAİT MAİSON.
JE N'AİS PAS ENCORE PUBLİER LA SOUPE,PLUS TARD J'ESPERE.MAİS CETTE SOUPE,S'APELLE '' TARHANA ÇORBASI''
GROSSES BİSES MON AMİE
ozellikle "bizim daglarda dolu, isteyene gonderebilirim" demeniz cok hos ve samimi geldi. ilkdefa boyle bir bloga yorum yaziyorum. cok tesekkurler tarif icin...
EGELİ..,
Kutlarım
Anadolumuzun Kaybolan yemek kültürünü birebir geniş anlatımlarla bizlere sundugunuz için..
Maalesef Sanayi ile Poşetlere giren bu Anadolu yemekleri..Genç Nesilleri Yemek yapmaktanda..Yemege özen Göstertmektende..Alıkoyuyor..Hazıra Yemek Lüksü Moda Oldu..
Bu Sakıncalı Durum..
TABİİ Gıdaları yemektende mahrum bırakıyor..
TÜRK Toplumunun Saglıgını tehdit ediyor..
Bu Düşüncelerden dolayıda Katkılarınızı cok Anlamlaı ve egitici buldugum için
Teşekkür eder
saygılar sunarım..
Hürmetlerimle..
ellerinize sağlık.ben egeliyim ,izmirli bizde böyle yaparız tarhanayı.ama uşaklı komşum da malzemeleri pişirmeden robottan geçirip yapıyor ve çok lezzetli oluyor.tarhananın her türlüsü güzel.teşekkürler paylaşımınız için.sevgiler
ellerine saglik mubeccelcigim. bizde hemen hemen ayni yapiyoruz.yalniz bizim tarhana otu daha kuru acaba ayni otmu merak ettim.kisin afiyetle tuketin selamlar
Merhabalar.Öncelikle ellerinize emeğinize sağlık.Afiyetle tüketirsinz inşallah.Bende ilk defa yapıyorum bu sene araştırdığım kadarıyla yapmaya çalışıyorum.Özellikle sizin sayfadan çok yararlandım.Teşekkürler.Yanlız bir şey sormak istiyorum yapalı 5 gün oldu bekliyor ama hiç kabarma olmadı sizce sorun ne olabilir.Yazdıklarınızın hepsini yaptım.Yardımcı olurmusunuz? Tekrar teşekkürler.
Merhaba, tarhanamızı çok güzel tarif etmişsiniz. Ben de sayfamda tarhana aşı diye yöremize ait bir yemek yayınlamıştım. Belki biliyorsunuzdur. Sayfama girerseniz görebilirsiniz.
yemekdefterim.blogcu
Müboşummmm, bir sonraki gelişinde tarhanadan istiyorum ona gore:)))) Ellerine saglık tatlım ne iyi etmişsin boyle yapım asamalı yayınlamakla.
Operimm
Figen Karavaş
Selamlar,
Tarhanayi her yil TR den getiriyorum, annem benimkini hazirlar bekletir... Istiyorum burada kendim yapayim ama kismet iolmadi, annem de cok zor olmadigini soyluyor... Bir gun bende o cesareti bulup yapacagim :) Ellerine saglik...
sevgiler...
Ananemler yapar sererdi çatılara ,Aydın'ın meşhur tarhanası işte. Yemeside o kadar zevkli olur
annemde yapar bu tarhanadan
Bugün tarhana yapmayi bu sitedeki Aydin Yöresi tarifle deniyorum. Ancak parcalar halinde firin tepsisine böldügüm tarhanayi 100 C isida kurutarak ufak parcalara ayiriyorum en sonunda ufalayacagim. Simdilik hersey yolunda, bakalim bu kurutma süresini kisaltma amacimda basarili olacakmiyim, ayrica ilk defa deniyorum. Basarili olup olmayacagimi bilmiyorum!!!
Sevgili yorumcular bu konuda görüsü olan veya bu sekilde deneyen varmi?
çok merak ettim şimdi sevilcim,başarılı olursa bizede bildir,bu yöntemle süre açısından baya bi zaman kazanırız.zaten bu mayıs ayında dışaırda biraz zor kurur,çünkü daha havalar çok ısınmadı.başarılar.
bak bunu not alacagim bu sene kesin yapacagim tarhana:)ellerine saglik
o zaman sana şimdiden kolay gelsin Bestecim!
aradan bir sene gecmis gene ben. tarhana otunun latincesini bulma ihtimalin var mi ? Malum Fransa'da ne oldugunu bulabilmem icin lazim. yardimci olursan cok sevinirim sevgiler
hemen araştırıyorum Bestecim, en kısa zamanda sana geri dönerim.
tarifinizi çok aydınlatıcı buldum .Eeğinize sağlık.Bir şey soracağım aldığı kadar un yaklaşık ne kadar??? 2 kilo mu 5 kilo mu
sevgili ''adsız'' ,
geçmiş zaman pek hatırlamıyorum aslında,baya oldu ben bunu yayınlayalı,ama 5 kilo un kesinlikle değil,2 kilo ve üzeri olabilir.
aslında tam ölçü neden veremiyorum, çünkü herkesin tarhanası farklı miktarda su salabilir, bu kullanılan domatesin suyu olabilir, ve ya yoğurdun ne kadar katı olup olmaması gibi şeyler...bu yüzden yavaş yavaş göz kararı oluyor bu un ekleme işi ne yazık ki.
Tarhana otunun mis gibi kokusu sardı evimi.Harika bir tarif...
teşekkür ederim ''Kardeşim'' zaten tarhana otsuz bir tarhana düşünemiyorum, misler gibi kokusu!
ben yaptım gecen yıl ılk defa yaptım herkes bayıldı cok begendık bu yıl gene yapcam gercekten tesekkur ederım tarıfınız cok guzel
Sevgili adsız, çok teşekkür ederim,ellerinize sağlık, ne mutlu bana faydam dokunduysa, önemli olan nesilden nesile bu yöresel lezzetlerimizi aktarmak, yok olup gitmesinler.
Merhaba, Ben ilk kez Tarhana yapacağım. Aslında epey önceki yıllarda annem yapardı aynen bu şekilde. Ben şunu sonmak istiyorum. Mesela 7-8 kilo bitmiş halde tarhana yapmak için.. Kaç kilo malzeme olmalı.. Çok teşekkür ederim..
Jülide
Jülidecim, geçen hafta kız kardeşim yaptı ve senin dediğin miktarda tarhana çıktı, kardeşimin kullandığı miktarı yazıyorum sana:
5 kilo kırmızı etli biber
4 kilo domates
3 kilo soğan
2 buçuk kilo süzme yoğurt
5 kilo ya yakın un( fazlasını da alabilir)
tuz
kolay gelsin canım, sormak istediğin bir şey olursa yine yardımcı olurum.
Tarifiniz o kadar açık ve net ki.googledan çok cesıtlı tarhana tarifleri okudum ,okudukça aklım karıştı .bıraz geç oldu bılıyorum ama Şubat ayında bıle yapan olmuş tarhanayı.bu hafta ben de deneyecegım.detaylı akıcı anlatımınız ıcın tekrar tesekkur ederım.
İzmirden selamlar :)
Pınar
Çok teşekkür ederim Pınar Hanım, İzmir'de havalar hala güneşli yapabilirsiniz bence de. Kolay gelsin, bereketli olsun inşallah.
bu tarifte yaklaşık kaç kilo un kullandınız acaba?
Merhabalar ben Aydın'dan Funda; öncelikle emeğinize elinize sağlık.. Bizim burada isteyenler göce de eklerler.. Tarhana otunuda sebzelerle haşlandıktan sonra hemen atmayın hamuru mayalamaya bıraktığınızda üzerini bu otlarla örtün mis olan kokusunu iyice hamura versin rahmetli ananem hep böyle yapardı :) kalan sudanda ayrıca ayırıp gök tarhana diye göceden bi pilav benzeri bişey yapardı o yüzden de tarhana otunu çiçekli değil yeşil yaprakken alır yıkar gölgede asarak kurutur tarhanayıda genelde güze doğru yaptığından o zmn kullanırdı.. Ve bu gök tarhana pilavı piştığinde servis tabağına alınarak üzerine sarımsaklı yoğurt , kırmızı toz biber ile bu yapraklı tarhana otunu pişirmeden önce yapraklarını ayıklayıp ufalayıp üzerine ekelerdi vee afiyetle yerdik konu komşuya da dağıtırdık :) bu gök tarhanayı çok önemserdi rahmetli ona da annesi " yılın geldiği bundan belli olur" dermiş her yapışında bundan bahsederdi..
Funda hanımcım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim, anneannenize de Allahtan rahmet dilerim. Ne varsa eskilerde var gerçekten, nur içinde yatsın büyüklerimiz.
Nerden satın alabiliriz
please what is the name of the plant used in tarhana in English or french . Is it the aneth
Bursa da oturuyorum tarhana otunu bulamadım izmir den kargo ile gönderecek bir yer biliyormusunuz.
Aboune amine excuser moi pour ce retard. Non ce n'est pas de l'aneth. A vrai dire je ne sais pas son non en Englais et en Français . Cette plante pousse dans les montagne de la region ou j'habite. Meme dans la plus part des Regions de la Turquie ne connaisses pas cette plante et ne l'utilise pas dans le tarhana. Donc vous n'est te pas obliger de l'utiliser aussi. A la place vous pouver mettre de la menthe seche au moment de la petrission.
asıl ben teşekkür ederim yöremizin tarhanasını tanıttığınız için.
Allah razı olsun amin inşâAllah tüm ölmüșlerimizin mekanı cennet ola. Sevgilerimle...
Tarhana otu veya türkiye turşusu otu, Echinophora sibthorpiana veya Echinophora tenuifolia L. subsp. sibthorpiana Tutin, bazen tarhana ve turşularda aroma olarak kullanılan bir bitkidir. Ayrıca, tarhananın fermantasyonunu da iyileştirebilir. Wikipedia (İngilizce)
20 gün beklerse cooookkk ekşi olurrr iki
Elinize sağlık.
Yorum Gönder