1 Kasım 2007 Perşembe

LİEGE USULÜ MAYALI WAFFLE (gaufres liégeoises)



Waffle severmisiniz? her halde sevmeyen yoktur.işte size fransızcadan tercüme ettiğim güzel bir tarif .
Dünyada bir kaç çeşit waffle vardır , kökeni Belçikadır ,bu verdiğim tarif Belçikanın Liege şehirine özdür,mayalı hamurdan yapılır,bezeler hazırlanır.Daha sonra kare ve iri petek şeklinde olan waffle makinasında pişirilir.Zaten çoğu tost makinalarında ek parça olarak satılır.
Birde yine Belçikanın Brüksel usulü waffle'lı var.Onun hamuru krep hamuru gibi sıvıdır ve kabartma tozu vardır (bazı tariflerde'de bira vardır).Bu tariftede kare waffle makinası kullanılır ,ama biraz dikkatli ve ölçülü dökmek gerekir ,hamurun kabarıp taşma riski çok.Bu işlem için en pratik olan makina kalp şekilindeki waffle makinasıdır ,daha çok Almayada kullanılır.
Waffle hakkında daha çok bilgi için burayı tıklayın.
ÖN BİLGİ:
Bu Liege usulü waffle 'lın içine konulması gereken özel iri taneli bir şeker vardır bu şekerin ismi ''sucre perlé'' yoğurma işleminin en sonunda hamura konulur ve waffle'ları pişirirken o şekerler karamelize olur ,özelliği budur.Yurt dışında çeşitleri çoktur ama maalesef bizim ülkemizde bu tür şeker yoktur.Sadece waffle'larda kullanılmaz ,kurabiyelerin ,keklerin üzerlerinede serpilir.
Ama tabii biz türkler bir şeyi bulamazsak ,yaratırız:bir miktar kesme şekeri bir poşete koyarda ,merdane ile üzerlerinden ezererk geçersek her halde birazda olsa işimize görür sanırım.
MALZEMELER
  • 375 gr un
  • 135 gr ılık süt
  • 35 gr(1 küçük kareden az) yaş maya
  • 2 yumurta
  • 1 fiske tuz
  • 200 gr oda ısısında tereyağ
  • 250 gr ''sucre perlé'' yada kendi ezdiğiniz kesme şeker

YAPILIŞI

Mayayı ılık sütün içinde eritin.

Tereyağ ve şeker hariç,tüm malzemeleri erittiğiniz maya ile karıştırıp yoğurun.

Hamur mayalana kadar ılık bir ortamda 30 dakika dinlendirin.

Hamur kabardığında oda ısısına gelmiş tereyağını katıp iyice yedirin ve en son şekeri ekleyip bir iki tur daha yoğurun.(şekerin miktarını isteğinize göre azalta bilirsiniz)

Hamuru,elinize yapışmıyorsa,küçük bezelere ayırın.Ama benim hamurum elime yapıştığı için büyük kaşık kullandım,çünkü o zaman kesme şekerleri ezmeye akıl edemedim ve toz şeker kullandım ,o da hamuru cıvıklaştırdı.

15 dakika daha dinlendirin ve makinanızı ısıtın.

Makina hazır olduğunda hamurları koyun ve kapağını kapatarak kızarana kadar pişirin.

Son olarak azuya göre üzerine pudra şekeri,nutella,reçel veya krem şanti koyabilirsiniz.


AFİYET OLSUN.....

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin