10 Nisan 2008 Perşembe

RADİKA SALATASI





Bizim Ege'nin ot yemekleri ve salataları meşhurdur buralarda.Özellikle biz Giritliler daha çok düşkünüzdür otlara .Pazarlarımız yazın ayrı kışın ayrı yemyeşil ot çeşitleri ile doludur , arap saçı , ebegümeci , şevketi bostan ,turp otu ........say say bitmiyor dahada benin bilmediklerim almadıklarım var ! Annem iyi bilir hangi otu alacağını ,Giritlilere gelin gelmiş Yörük kızı ,onlar gibi ot delisi olmuş çıkmış ! Kendisi Fransada kaldığı için bir hayli hasret kalıyor tabii.Geçen ay geldi tatile, hemen soluğu çarşamba pazarında aldı ! Dayanamadıııııı ..........her Allahın günü önümüze ot yemeği koydu .Tamam bizde severiz ama ,bütün sindirim sistemim altüst oldu arkadaş !!!!
Buda yetmiyormuş gibi yazlığa gittiğinde bahçelere girip girip ot topluyor!!!!


Size çocukluğumda başımızdan geçen bir hadiseyi anlatayım.

Fransada , pazar günleri ailece ,amcamlar, biz ve anlayacağınız ne kadar Sökeli varsa hurrrrra pikniğe giderdik.Dalardık ormanlara,tarlalara ,ne işimiz var diye merak ederdim bu kadar uzaklarda , halbuki Paris civarında piknik alanları var!!!meğer bizimkiler niyeti bozmuş....sarmaşık toplanacak turp otu toplanacak .Fransızlar ottan ne anlar ,toplamazlar yemezler ,meydanda bizimkilere kalır.

Piknik fasılı bitince bizimkiler gözden kaybolurlar ,torba torba ot ile geri dönerlerdi.Ama bir keresinde ,Fehmi amcam rahat rahat ot toplar iken, jandarma yanına yaklaşıyor ve amcama diyorki ''mösyö,bu otları ne yapacaksın???'' Zavallı amcamdada Fransızca kıt ,düşümüş taşımış ,ben yiyeceğim dese adam inanmaz ,yada bu Türkler kafayı yemiş diye düşünür ! Bizim Giritlide ne dese beğenirsiniz ??!! ''evde tavşan var mösyö ona topladım ,o yiyecek'' demiş .
Jandarmada inanmış tabii !!! Yaaaaaa işte ot sevdasına başımıza gelenler......
Neyse ben size bildiğim kadarıyla ot tarifleri yazıcam ,bilmediklerimide büyüklere sorarız artık !!!!Radika salatasından başlamak istiyorum ,her çarşamba mutlaka alır haşlarım balık ile çok yakışıyor ,en sevdiğim otlardan biri.

YAPILIŞI

Radikaların kök kısımlarını kesin,bol suda iyice ,çamuru gidene kadar yıkayın.Radikalar çok uzunsa ikiye bölün.Bir tencereye su koyun ve kaynamasını bekleyin.Su kaynadıktan sonra içine biraz tuz ve otları koyun.Sakın otları bir anda atmayın ,parça parça atın ,yani kaynayan suyun harı kesilmesin.Tençerenin kapağını kapatmadan 5 ile 7 dakika arası harlı ateşte haşlayın.Otları süzün ,bir tabağa aktarın ,ılıyınca mutlaka zeytin yağı ,limon ve tuz ile tatlandırın.
AFİYET OLSUN....

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bildik hikayedir; adam tarlasında keçi ve giritliyi görmüş, tutmuş giritliyi çıkartmış.

Ot yemekleri genelde yapılışı kolay, lezzetli ve bulaşık derdi az olduğundan tercih sebebimdir.

Radika yukarıdaki sınıfa girer. Otların içinde ayıklanması sabır ve emek isteyen, zorluğuyla tadı arasında paralellik olan ot muhliyedir. Yapıp önünüze koyanın eli, muhakkak hürmetle öpülmelidir.

egeli dedi ki...

VALLAHİ HAKLISIN ANTUAN....BİRİLERİ YAPSADA BENDE YESEM...ÇOK HORA GEÇERDİ GERÇEKTEN...

seyabb dedi ki...

Bizde her Egeli gibi otlara bayılırız.Pazarda mis gibi turp otu ve cibez kokusu benim mutlu olmama yeterde artar.Radika çok hoş faydaları saymakla bitmez.Elinize sağlık

Unknown dedi ki...

valla bizim gibi ot sevipte ot yemeklerini ve/vede otların kendini çok ayırd edemeyenler için otların mamül hali kadar doğal hallerinin de resmini sitenizde yayımlarsanız en azından beni çok sevindirirsiniz. ayrıca yapay bir giritlide yaratmış olursunuz. ellerinize sağlık

egeli dedi ki...

teşekkür ederim''M'',haklısınız,bir daha ki sefere otların pişmemiş halini de resmini çekicem.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin