7 Mayıs 2013 Salı

Trivirya Girit Kurabiyesi.




Bir kaç yıl evvel ''Kültür Aşı'' yemek programında görmüştüm bu tarifi, İzmir'li Giritli bir bayan yapmıştı bu  kurabiyeleri, atalarından kalma eski bir reçeteymiş,eh tabii bir Giritli olarak bana da hemen yapmak düştü ve o zamandan beri sık sık yaparım, ama bloguma yazmaya anca nasip oldu. Bu yaptıklarımı da gecen sene mayıs ayında düzenlenen ''Giritliler şenliği'' için yapmıştım, bir kısmını kendimiz yedik, bir kısmını da ''Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği' ne destek amaçlı satıldı. Sevgili blog arkadaşım Özlemaki de vardı, harika bir şenlik olmuştu, nasipse 12 mayıs'ta yine toplanıp eğleneceğiz inşallah, Giritli ol ya da olma, piknik malzemelerinizi kapıp herkes gelsin, bekliyoruz.(bilgi için) (facebook etkinlik sayfası)

Böyle yöresel, atalarımızdan kalma tarifleri ve adetleri nesilden nesille aktarmamız gerekir yok olup gitmesinler diye. Şimdiki aklım olsaydı rahmetli büyüklerimden daha çok bilgi edinirdim, gençlikte bunları düşünememişim ve çok pişmanım, şimdi geride kalanlara soruyorum böyle değerli reçetelerimizi ve internette ki paylaşımlarda muhteşem zaten.





Malzemeler:

  • 1 kase zeytin yağı ( kesinlikle başka yağ olmaz)
  • 1 kase ev yoğurdu ( kesinlikle ev yoğurdu olmalıymış)
  • 1 buçuk kase toz şeker
  • 1 kase kuru üzüm yada kuş üzümü
  • 2 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 1 tatlı kaşığı toz karbonat ( kabartma tozu olmaz)
  • aldığı kadar un 
  • üzerine susam


Üzümleri sıcak suda 5-10 dakika bekletin, yıkayıp süzün.
Malzemeleri sırasıyla ekleyip karıştırın, unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun, yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamuru 15-20 dakika dinlendirin.
Hamurdan bir parça alıp biraz uzatın, susama bulayıp U şekli verin ve tepsiye yan yana dizin.
Kurabiyeleri çok aralıklı dizmeyin, kabarıp piştiğinde bir birine yapışması gerekir, özelliği bu.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında pişirin.

Not : Benim kasemin büyüklüğü 2 cup ölçüsü kadar, 40 taneye yakın kurabiye çıkıyor.
         Siz istediğiniz boy kase yada bardak kullanabilirsiniz.
         Unu eklerken dikkatli olun, yumuşak bir hamur olması gerekiyor, elinize biraz yapışabilir ama yine de     çok un  eklemeyin.
          Kurabiyeleri çok pişirmeyin, ama çok ta pembe kalmasın. dışı çıtır içi kek gibi olacaktır.
          Bu kurabiyeler bayatlamıyor, kapalı bir kutuda uzun süre dayanıyor.
        
Afiyet olsun, kalispera sas...



18 yorum:

  1. Harika bir kurabiye olmuş. Tarçın, kuş üzümü çok yakışmıştır. Üstelikte zeytinyağlı...
    Ellerinize sağlık.
    Geçenlerde sevgili Özlem Silifkeye geldiğinde diğer Girit kurabiyesini yaptık o da portakal suyu ile yapılıyor ve çok lezzetli oluyor.
    Kültürümüzün bu güzel tatlarınız unutulmamaya bırakmamak gerekiyor.
    Keyifli bir gün geçirmeniz dileğiyle, sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Müboşumm,
    Bu ne kadar güzel bir tarif böyle. En kısa zamanda yapacağım ama ev yoğurdu konusunda bir şey diyemem :)) Bir türlü edinemedim ev yoğurdu yapma alışkanlığını. Ellerine sağlık, öpüyorum seni çok.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. Canım ellerine sağlık bayılırım kıyır kıyır kurabiyelere öptüm...

    YanıtlaSil
  4. Günaydın canım,
    Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.
    Bir Giritli kızı olarak bu kurabiyeyi yapmayı çok istiyorum :))) Geleneklerimizi ve kültürümüzü kesinlikle unutmamalıyız...
    Sevgiler canım :))))

    YanıtlaSil
  5. bende bir girtli olarak çok meraklıyım girit yemeklerine verdiğiniz tarifi hemen yapıcam ilerde bende bildiklerimi paylaşırım sizlerle ellerinize sağlıkbu konuda hep beraber çok araştırma yapmamız lazım sevgiyle kalın

    YanıtlaSil
  6. Eline sağlık.Ben de bu kurabiyeleri televizyonda ki aynı programda görüp yapmıştım.Gerçekten çok güzel,bayatlamayan kurabiyeler.
    Yazdıklarına da katılıyorum zamanında bilememişiz bulunduğumuz çevrelerin kıymetini,keşke daha çok dikkat etseymişiz,daha çok tarifler alabilseymişiz.Şimdi ise benim için artık çok geç.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık
    deneyeceğim
    çok güzeller

    YanıtlaSil
  8. kuzumaki, ben Cuma akşamından Davutlar'dayım, Pazar sabahına kadar yemekler pişecek. Pazar günü Huriş de gelecek. Geçen seneki yerde değil az ilerde teknelere yakın olacakmışız.

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık canım. En kısa sürede ben de yapacağım benim annemde yoğurtlu tariflerde mutlaka karbonat kullanır. Kabartma tozunu sütlü tariflerde kullanır. 12 sinde görüşmek üzere diyorum...

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık canım.Kuş üzümünü çok severim zaten.Hele kurabiye de başka güzel olmuştur.En kısa zamanda görüşmek üzere.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. Offf şahane olmuş. Bayıldım tarife. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  12. ne hoş ne güzel ellerinize sağlık bayıldım , çok değişik ama yapılmaya değer güzel bir tarif, sevgiler..
    Blogumu ziyaret ederseniz çekilişime katılmanızı öneririm
    http://www.seviminaskanasi.com/2013/04/sevimin-askanasnda-cekilis-var-cekilise.html

    YanıtlaSil
  13. Müberacım çok güzel bir tarif mutlaka deneyeceğim nefis görünüyor ellerine sağlık, öpüyorum.
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Tarifinizi çok beğendim. Teşekkürler ege yörel tarifleri oldum olası severim benzer tarifler http://www.pasta-tarifi.com da da görmüş idim sizinkide muhteşem ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık ilk fırsatta deneyeceğim inşaAllah

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel görünüyor ve bu akşam deneyeceğim ama 1.5 kase şeker çok değil mi? Daha az ilave edersem şekeri sorun yasarmiyim?

    YanıtlaSil
  17. Denedim üzüm ölçüsü cok fazla bu sekil hic olmadi daha az ve sadece kus üzümü olmali kuru üzümle sekil verilmiyo kırılıyor malesef sonuç hüsran

    YanıtlaSil
  18. Kesinlikle muhteşem

    YanıtlaSil