6 Ağustos 2013 Salı

Ev Yapımı Kolay Baklava




Evde baklava yapımı denilince bana çok zahmetli gelirdi. Bayramlarda kısım akrabada yediğim zaman, ''bu baklava elli kat falan'' derlerdi  ve ben bu kadar kat üstelik incecik  nasıl açarlar diyerek hiç bu işe girişmezdim.
Nette araştırırken baktım ki hiç de öyle zor bir iş değilmiş, ben yufka açamam diyorsanız, hiç önemli değil, çünkü bu konuda bende usta sayılmam, tart hamuru açabiliyor musunuz ? E tamam o zaman bu baklavayı da yapabilirsiniz.
Bu tarif bir çok sayfada var, esas sahibi kim bilmiyorum, link veren olmamış, ama zaten hemen hemen bütün baklava tarifleri baz olarak aynı gördüğüm kadarıyla.Ben bu sayfadan aldım tarifi bence bir göz atın derim aşama aşama resimlenmiş...
Gelelim şimdi tarife...

Hamur:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • yarım çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un ( 1 kg dan az gidiyor)
Açmak için:
  • 1 buçuk paket nişasta
İçine:
  • yarım gr iç ceviz
Üstüne:
  • 200 gr eritilmiş tereyağ
Şerbet:
  • 5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • bir kaç damla limon suyu
Yapılışı:

Hamurun malzemelerini bir kaba koyun, unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurun.
Ele yapışmayacak kulak memesinden biraz daha sert bir hamur olacak, 1 kg unun tamamını kullanmadım bile, 
hemen hemen 1 kg undan 1 bardak tan fazla arttı.
Yoğurduğunuz hamuru üstünü bir bezle örterek yarım saat dinlendirin.

Dinlenen hamuru üçü bölün, sonra her bir parçayı da on'a bölüm.
Bezeleri tabak büyüklüğünde nişasta yardımıyla açın, açtığınız her on yufkayı aralarına nişasta serperek üst üste koyun ve tepsinizin büyüklüğüne göre hepsini bir açın, aralarına öğütülmüş ceviz serpin ve diğer bezeleri de aynı şekilde açın, tepsimizde toplamda sadece 3 yufka olacak.
Tereyağını eritin, baklavanızı dilediğiniz şekilde kesin, üstüne tereyağını sürüp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.
Şerbeti hazırlayın, suyu şekeri bir tencerede koyun, kaynamaya başlayınca bir iki damla limon suyu sıkın ve 5 dakika kaynatın. Soğuyan baklavanın üzerine sıcak şerbeti dikkatlice dökün. İşte bu kadar! gerçekten hiç zor değilmiş, sadece kesimini pek beceremedim ama olsun alışırım, ben çok sevdim baklava yapmayı, bundan sonra hep yaparım artık :)

Afiyet olsun, hayırlı bayramlar dilerim..



LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin