7 Mayıs 2013 Salı

Trivirya Girit Kurabiyesi.




Bir kaç yıl evvel ''Kültür Aşı'' yemek programında görmüştüm bu tarifi, İzmir'li Giritli bir bayan yapmıştı bu  kurabiyeleri, atalarından kalma eski bir reçeteymiş,eh tabii bir Giritli olarak bana da hemen yapmak düştü ve o zamandan beri sık sık yaparım, ama bloguma yazmaya anca nasip oldu. Bu yaptıklarımı da gecen sene mayıs ayında düzenlenen ''Giritliler şenliği'' için yapmıştım, bir kısmını kendimiz yedik, bir kısmını da ''Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği' ne destek amaçlı satıldı. Sevgili blog arkadaşım Özlemaki de vardı, harika bir şenlik olmuştu, nasipse 12 mayıs'ta yine toplanıp eğleneceğiz inşallah, Giritli ol ya da olma, piknik malzemelerinizi kapıp herkes gelsin, bekliyoruz.(bilgi için) (facebook etkinlik sayfası)

Böyle yöresel, atalarımızdan kalma tarifleri ve adetleri nesilden nesille aktarmamız gerekir yok olup gitmesinler diye. Şimdiki aklım olsaydı rahmetli büyüklerimden daha çok bilgi edinirdim, gençlikte bunları düşünememişim ve çok pişmanım, şimdi geride kalanlara soruyorum böyle değerli reçetelerimizi ve internette ki paylaşımlarda muhteşem zaten.





Malzemeler:

  • 1 kase zeytin yağı ( kesinlikle başka yağ olmaz)
  • 1 kase ev yoğurdu ( kesinlikle ev yoğurdu olmalıymış)
  • 1 buçuk kase toz şeker
  • 1 kase kuru üzüm yada kuş üzümü
  • 2 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 1 tatlı kaşığı toz karbonat ( kabartma tozu olmaz)
  • aldığı kadar un 
  • üzerine susam


Üzümleri sıcak suda 5-10 dakika bekletin, yıkayıp süzün.
Malzemeleri sırasıyla ekleyip karıştırın, unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun, yumuşak bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Hamuru 15-20 dakika dinlendirin.
Hamurdan bir parça alıp biraz uzatın, susama bulayıp U şekli verin ve tepsiye yan yana dizin.
Kurabiyeleri çok aralıklı dizmeyin, kabarıp piştiğinde bir birine yapışması gerekir, özelliği bu.
Önceden 180 derece ısıtılmış fırında pişirin.

Not : Benim kasemin büyüklüğü 2 cup ölçüsü kadar, 40 taneye yakın kurabiye çıkıyor.
         Siz istediğiniz boy kase yada bardak kullanabilirsiniz.
         Unu eklerken dikkatli olun, yumuşak bir hamur olması gerekiyor, elinize biraz yapışabilir ama yine de     çok un  eklemeyin.
          Kurabiyeleri çok pişirmeyin, ama çok ta pembe kalmasın. dışı çıtır içi kek gibi olacaktır.
          Bu kurabiyeler bayatlamıyor, kapalı bir kutuda uzun süre dayanıyor.
        
Afiyet olsun, kalispera sas...



LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin