22 Şubat 2011 Salı

Yuvarlama, Aydın Yöresi.



Yuvarlama Aydın yöresinde çok sık yapılan bir yemektir, özellikle düğünlerde.
Biraz zahmetlidir, ama bol miktarda yapılıp, derin dondurucuya atılınca, zor zamanlarımızda tam bir kurtarıcı yemektir.
Ramazan'a bir kaç gün kala toplandık arkadaşım Nihal'de, annesi, ''büyük şef '' Aysel teyzemde Aydın'dan geldi ve hep beraber bol miktarda hazırlayıp donduruculara attık, ben de her bir aşamayı fotoğraflama şansını yakaladım.
Eh!! Ramazanda pek bir rahat oldu canım! dondurucudan çıkarıp çıkarıp, buzu çözülmesini beklemeden pişirdik iftara.
Burada, her birimiz birer kilo kıymadan yaptık, Aysel teyze her bir malzemeyi göz kararı koyduğu için tam ölçü vermek biraz zor.
Ben sizlere üç aşağı beş yukarı bir ölçü vereceğim. Bu ölçü bir tencerelik tir, yani 4-5 kişilik.

Şimdi hamuru hazırlayalım:
  • 250 gr kıyma
  • 1 yumurta
  • 2 türk kahvesi fincanı su
  • 1 soğan rendesi
  • tuz
  • karabiber
  • aldığı kadar un


Bir kabın içine kıymayı, yumurtayı, suyu, tuzu, karabiberi koyun ve elinizle, kıymada topaklık kalmayana kadar iyice mıncıklayın.
Unu yavaş yavaş ekleyin ve yoğurun, sert bir hamur elde edene kadar.


Tezgahınızı unlayın. Hamurdan bir parça alıp kalınca açın ve şerit şerit kesin.
Kestiğiniz şeritleri uzatarak silindir gibi yuvarlayın.


Hamurları fındık büyüklüğünde kesik, avucunuzda mekik şeklinde yuvarlayın ve unlanmış bir tepsinin içine atın.
Kızartmadan önce yuvarlamalarınızı elekten geçirin, fazlalık ununu attırın.


Bir tencereye ya da fritöze bol miktarda yağ koyun ve iyice kızdırın.
Kızgın yağın içine yuvarlamaları atın ve kızartın.
Arada kızarmışlardan ağzınıza atın ve yiyin, çerez gibi gidiyor, ben çok severim !

Kızartma işlemi bittikten sonra, ister soğumasını bekleyin ve dondurucuya atın, ister hemen soslayıp yemeğini yapın.

Sos:

  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı dolusu domates salçası
  • su
Üzerine:
  • süzme yoğurt
  • sarımsak
Bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı kızdırın, salçayı ekleyin kavurun.
3-4 su bardağı kadar su koyun, kaynamaya başlayınca yiyeceğiniz kadar yuvarlama ekleyin, gerekirse üzerine biraz daha sıcak su ekleyin, yani su, yuvarlamaların üzerine çok geçmesin.
Az tuzlayıp kapağını kapatın ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.

Süzme yoğurdu suyla inceltin içine ağız tadınıza göre sarımsak ezin karıştırın.
Yuvarlamaları tabaklara alın ve üzerine yoğurt gezdirerek servis edin.

Afiyet olsun.....


NOT: geçenlerde Aydın'a gittiğimde, bazı dükkanlarda hazır paketlenmiş yuvarlamalara denk geldim, Söke'de yok mesela, ya da ben hiç görmedim.
Hatta hamurunun yapımı bana zor ve zahmetli gelen Paşa Böreğinin, hazır pişmiş yufkaları da satılıyordu, 3 tane aldım ve bir tepsi börek yapmaya yetti ( tanesi 1 lira).
Yolunuz Aydın'a düşerse hem yuvarlama hem paşa böreği yufkası almanızı tavsiye ederim.



LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin