22 Şubat 2011 Salı

Yuvarlama, Aydın Yöresi.



Yuvarlama Aydın yöresinde çok sık yapılan bir yemektir, özellikle düğünlerde.
Biraz zahmetlidir, ama bol miktarda yapılıp, derin dondurucuya atılınca, zor zamanlarımızda tam bir kurtarıcı yemektir.
Ramazan'a bir kaç gün kala toplandık arkadaşım Nihal'de, annesi, ''büyük şef '' Aysel teyzemde Aydın'dan geldi ve hep beraber bol miktarda hazırlayıp donduruculara attık, ben de her bir aşamayı fotoğraflama şansını yakaladım.
Eh!! Ramazanda pek bir rahat oldu canım! dondurucudan çıkarıp çıkarıp, buzu çözülmesini beklemeden pişirdik iftara.
Burada, her birimiz birer kilo kıymadan yaptık, Aysel teyze her bir malzemeyi göz kararı koyduğu için tam ölçü vermek biraz zor.
Ben sizlere üç aşağı beş yukarı bir ölçü vereceğim. Bu ölçü bir tencerelik tir, yani 4-5 kişilik.

Şimdi hamuru hazırlayalım:
  • 250 gr kıyma
  • 1 yumurta
  • 2 türk kahvesi fincanı su
  • 1 soğan rendesi
  • tuz
  • karabiber
  • aldığı kadar un


Bir kabın içine kıymayı, yumurtayı, suyu, tuzu, karabiberi koyun ve elinizle, kıymada topaklık kalmayana kadar iyice mıncıklayın.
Unu yavaş yavaş ekleyin ve yoğurun, sert bir hamur elde edene kadar.


Tezgahınızı unlayın. Hamurdan bir parça alıp kalınca açın ve şerit şerit kesin.
Kestiğiniz şeritleri uzatarak silindir gibi yuvarlayın.


Hamurları fındık büyüklüğünde kesik, avucunuzda mekik şeklinde yuvarlayın ve unlanmış bir tepsinin içine atın.
Kızartmadan önce yuvarlamalarınızı elekten geçirin, fazlalık ununu attırın.


Bir tencereye ya da fritöze bol miktarda yağ koyun ve iyice kızdırın.
Kızgın yağın içine yuvarlamaları atın ve kızartın.
Arada kızarmışlardan ağzınıza atın ve yiyin, çerez gibi gidiyor, ben çok severim !

Kızartma işlemi bittikten sonra, ister soğumasını bekleyin ve dondurucuya atın, ister hemen soslayıp yemeğini yapın.

Sos:

  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı dolusu domates salçası
  • su
Üzerine:
  • süzme yoğurt
  • sarımsak
Bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı kızdırın, salçayı ekleyin kavurun.
3-4 su bardağı kadar su koyun, kaynamaya başlayınca yiyeceğiniz kadar yuvarlama ekleyin, gerekirse üzerine biraz daha sıcak su ekleyin, yani su, yuvarlamaların üzerine çok geçmesin.
Az tuzlayıp kapağını kapatın ve kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin.

Süzme yoğurdu suyla inceltin içine ağız tadınıza göre sarımsak ezin karıştırın.
Yuvarlamaları tabaklara alın ve üzerine yoğurt gezdirerek servis edin.

Afiyet olsun.....


NOT: geçenlerde Aydın'a gittiğimde, bazı dükkanlarda hazır paketlenmiş yuvarlamalara denk geldim, Söke'de yok mesela, ya da ben hiç görmedim.
Hatta hamurunun yapımı bana zor ve zahmetli gelen Paşa Böreğinin, hazır pişmiş yufkaları da satılıyordu, 3 tane aldım ve bir tepsi börek yapmaya yetti ( tanesi 1 lira).
Yolunuz Aydın'a düşerse hem yuvarlama hem paşa böreği yufkası almanızı tavsiye ederim.



20 yorum:

  1. Epey zahmetli görünüyor ama eminim sonunda buna değiyor.
    Yapabilmeyi çok isterdim.
    Nefiss görünüyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık Müboşum imece usulü ne güzel bol bol yapılmış. Afiyetler olsun :)))

    Sevgiler,
    Evren

    YanıtlaSil
  3. Canım benim ellerine sağlık yuvala
    ma süper öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Yemeyipte yanında yatabilirmiyim?
    Süper görünüyor.Kaptım bu tarifi.
    Teşekkürler canım.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. Canim özletmistin kendini,duymustum ama hiç tatma imkanim olmamistir valla özendim görüntü harika tarifi not edicem ellerine saglik canim afiyetler olsun,birde buzluga atmak çok iyi öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  6. Bunu bizde patatesli yaparlar,baba tarafım Ödemiş kökenli ama biz Bursa'lıyız.Sanırım oralardan getirmişler bu tarifi ailem.Böyle de denemek isterim,teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Egelim sen naaptın yaaa? Bunlar ne böyle? Off off off..Ellerinize sağlık, hakkatten uğraşmaya değermiş valla..

    YanıtlaSil
  8. Eline sağlık canım ,tadını tahmin edebiliyorum :)tarifi not aldım en kısa zamanda deneyeceğim ...

    YanıtlaSil
  9. teşekkür ederim arkadaşlar.

    YanıtlaSil
  10. merhaba canım..ben ikisinide çok severim..paşa böreği ve yuvarlamanın tadına doyum olmaz.ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  11. Özledim seni Egelim!
    (Aşk mektubu gibi oldu ama arkadaşlık mektubu bu, yanlış anlama olmasın:)

    YanıtlaSil
  12. hahahaa!!!ilahi Tijenim, hiç yanlış anlarmıyım, canımsın! bende özledim.

    YanıtlaSil
  13. gördüğüm ama bilmediğim bir lezzetmiş. Kesilip yuvarlanmış unlu haliyle paketlenmiş satılırken tesadüfen gördüm. Hatta nu nedir diye sordupumda yuvalama denildi birtek Antep usulü yuvalma bilen yiyen ben şaşırdım, asıl satıcı şaşırdı yuvalama işte bilmiyormusun diyince pekiş iyi günler diyip uzaklaştım. Hakkaten de öğrenilip afiyetle tüketilesi bir lezzet şöleniymiş.Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  14. Kiymayi hamurun icine katmak cok ilginc bir fikir. Kesinlikle denemeli. Kizartmak yerine firinlasam nasil olur sizce?

    YanıtlaSil
  15. Selencim, fırınlamayı hiç denemedim,şimdi ne desem yalan olur,bizim yörede hep kızartılır.

    YanıtlaSil
  16. Yunusaki çok sever bunu Mübeccel'cim.
    ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  17. teşekkür ederim Özlemcim, kızartıp soslamadan da yemesi güzel oluyor, çocuklar çok seviyor öyle, benim oğlanlar ''Tombi'' ye benzetiyorlar.

    YanıtlaSil
  18. Aydın otogarında vakumlu ambalajında satılıyordu. Aldım paketin üzerindeki tarife göre pişirdim.
    Hazırı böyle lezzetli olursa evde hazırlanmışı kimbilir nasıl olur. İlk fırsatta tarifinize göre evde kotaracağım.

    YanıtlaSil
  19. Sökede yağdöken peynircide var..ben makarna gibi haşlayıp suyunu dökmüştüm ziyan oldu..bunu yapıcam..çok teşekkür ederim tarif için. . :))

    YanıtlaSil