30 Nisan 2008 Çarşamba

PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 22 , IŞILTILI KURABİYELER


Bu güzel kurabiyeleri ilk olarak bir yabancı blog olan ''Khala'nın '' sitesinde gördüm.Benimkiler onun kurabiyeleri kadar renkli olmadı ,çünkü Khala piyasada satılan hazır renkli toz şekeri kullanmış .Ama ben bulamadığım için kendim gıda boyası ile renklerdindim.



MALZEMELER



  • 125 gr un

  • 100 gr oda ısısında yumuşatılmış tereyağ

  • 50 gr pudra şekeri

  • 15 gr toz badem

  • 1 çay kaşığı vanilya aroması ,yoksa 1 paket vanilya

ÜZERİNE



  • 1 yumurta beyazı (asıl tarifte yok ama olsa daha iyi olur diye düşünüyorum)

  • toz şeker

  • gıda boyası


YAPILIŞI


Bütün kuru malzemeleri karıştırın ve tereyağını ekleyerek yoğurun.


Kaç renk yapmak istiyorsanız ,hamuru o kadara bölün ve tezgahın üzerinde ileri geri yaparak uzunlamasına şekil verin.


Her birini plastik sera ile sarın ve 1 saat buzdolabında bekletin .


İkişer tatlı kaşığı toz şekeri biraz jel veya toz gıda boyası ile renklendirin.


Yumurta beyazını biraz çırpın .


Dinlenmiş hamurları önce yumurta beyazına (fazlasını akıtın) sonra renkli toz şekerlere bulayın ve 1 cm kalınlığında dilimleğin.Fırın tepsisine dizin.


Önceden 180 derecede ısıttığınız fırında 10 dakika pişirin ,kurabiyelerin beyaz kalmasına özen gösterin.


Tepside soğutun ve afiyetle yiyin.






AFİYET OLSUN......MERCİ KHALA

NOT: ARKADAŞLAR NE ZAMANDAN BERİ DÜŞÜNÜYORDUM ŞU ŞEKERİ RENKLENDİRME YÖNTEMİNİ NEREDE OKUMUŞTUM DİYE VE KAYNAK VEREMEDİĞİM İÇİNDE ÜZÜLÜYORDUM........AMA BULDUM ÇOK ŞÜKÜR,SEVGİLİ BLOG ARKADAŞIMIŞ HANİMİŞ' DEN GELİYOR BU GÜZEL FİKİRLER VE DAHA NİCE FİKİRLER...TEŞEKKÜR EDERİM.....

28 Nisan 2008 Pazartesi

MACARON





Geçtiğimiz cuma ''yeşil elmada'' ,sevgili Ayşem macaron yaptı .Ne zamandır niyetleniyordum ama bir türlü cesaret edemiyordum .Daha doğrusu bir kere yaptım ama hüsrana uğradım ,bir Fransız sitesinden bulduğum bir tarifi uygulamıştım ,bir de o kadar abartmışlarki yapılışını ,''yok şunu ele ,yok bunu böyle dikkatlice karıştır'' ...falan filan . O kadar dikkate karşı olmadılar . Ama o gün Ayşem o kadar rahat yaptı ki macaronları , bu kadar basitmiydi dedim kendi kendime.Hemen akşamına yaptım ve inanın çok kolay ve çok lezzetli oldular.Sadece iç kremasını yazamadım ,bende o an için dr oetker 'in çikolatalı dolgu kremasını yarım ölçü yaptım ,ama o gün yemek şartıyla , çünkü ertesi güne benim zavallı macaronlarım yumuşamıştı maalesef ,yaptığım krema su salmıştı :(



MALZEMELER




  • 2 oda ısında yumurta akı

  • 5 çorba kaşığı toz şeker

  • 2 kahve fincan pudra şekeri

  • 6 buçuk çorba kaşığı toz badem

YAPILIŞI


Yumurta aklarını ve 5 çorba kaşığı toz şekeri mikser ile , karışım katılaşana kadar, iyice çırpın ,yani çırpma kabını ters çevirince krema haline gelen yumurtalar akmaması gerekiyor.


Pudra şekerini ve toz bademi rondoda biraz öğütün ,ben daha sonra bir de elekten geçirdim.


Bu karışımı çırpılmış yumurtalara ekleyin ve bir spatula ile yavaşça karıştırın.


Bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin.Ben sermeden önce tepsinin bir kaç köşesine çok az katı yağ sürdüm ,sonra kağıdı serdim ,bu işlem kağıdın düzgün durması için.


Fırını 150 derecede önceden ısıtın.


Karışımı,isterseniz gıda boyası ile reklendirebilirsiniz . Dilediğiniz renk sayısına göre kaselere eşit miktarda bölün ve renklendirin.


Karışımı bir krema torbasına doldurun.Tepsiye eşit boyda ,aralarında iki parmak boşluk bırakarak ,karışımdan sıkın ,çok büyük olmamasına dikkat edin.Macaronların sayıları çift olması kerekiyor,sandviç gibi kapatacağımız için.


Sıkma işlemi bittikten sonra tepsiyi bir masanın üzerine sertçe bir iki kez vurun ,bu işlem macaronların şekil alması ve hava kabarcıklarını gidermek için.5 veya 10 dakika dinlendirin ,ben hemen hemen yarım saat dinlendirdim ,maksat üstü kabuk tutsun.Bazı Fransız tariflerinde 12 saat bekletiyorlar ,onlara göre ne kadar beklerse o kadar iyi sonuç alınır.


Tepsiyi fırına koyun ve 10 dakika pişirin ve pişer pişmez fırından alın.Makaronların fazla pişmemesi gerekiyor.


Soğuduktan sonra ,alt kısmına bir miktar krema sürün ve diğer macaron ile kapatın.


NOT:


Macaronlarınızın etrafı ,yani ''etekleri'' mutlaka ''fırfırlanması'' gerekiyor.Bu başarmış olduğunuzu gösteriyor.



AFİYET OLSUN...

23 Nisan 2008 Çarşamba

CREAM DE PARİSİENNE


Bu tarifin türkçe adı ''PARİSLİ'NİN KREMASI'' .Ama adına kanıpta bir Fransız çöreği olduğunu zannetmeyin sakın.Bu basbaya bir Japon çöreği .İnternette gezinirken bir gün takıldım bu siteye , blog sahibi ingilizceden çevirme yapmış. Yaaaa Japonların hiç birşeyi sır kalmıyor , şimdiden kaç dile çevrildi .Ama mutlaka Japonların sitesini gezin ,vallahi japonca öğrenesim geldi çöreklerin güzeliğini görünce.Arkadaşlar aranızda japonca bilen varmı ????? varsa lütfen n'olur siz çevirin :))

MALZEMELER
  • 500 gr un
  • 2 buçuk çay kaşığı instant toz maya ,ben 1 kare (42 gr) yaş maya kullandım
  • 70 gr toz şeker
  • 250 gr süt
  • 1 yumurta
  • 50 gr oda ısısında yumuşamış tereyağ
  • 1 çay kaşığı tuz

İÇ MALZEME


ÜSTÜNE
  • 1 yumurta

YAPILIŞI

(Yaş maya kullanacak olursanız, önce sütü ılıtıp mayayı içinde eritin).
Bütün malzemeleri ,yağ hariç, karıştırıp iyice yoğurun.
Hamur toparlanmaya başlayınca yağı ekleyin ve tekrar yoğurun ve hamuru toparlayın.
Üstünü örterek 1 veya 1,30 saat mayalanmasını bekleyin.
Bu yoğurma işlemini ekmek makinasındada yapabilirsiniz ''hamur programını ayarlayıpta ''.
Daha sonra ilk ''biplemede '' yağı ekleyin.
Makina yoğurma işlemini bitirip mayalanma sırasına geldiğinde ,makinayı durdurun ve hamuru daha geniş bir kaba aktarak mayalanmasını orada devam ettirin.
Hamur mayalandığında unlanmış tezgahın üzerinde iki üç kez hamuru katlayarak biraz yoğurun ,toparlayın ve öylece 30 dakika daha dinlendirin.
Hamuru 15 bezeye ayırın ,yaklaşık her biri 60 gr olacak ve 25 dakika daha dinlendirin.
NOT:
Eğer kremayı kendiniz yapacasanız bütün bu işlemlere başlamadan pişirinki soğumasına fırsat olsun.
Ama hazır krema kullanacaksanız ,son aşamada çırpın.
Hamuru merdane ile bir oval açın ,yaklaşık 10x14 cm (resim 1).



Ovalin ortasının biraz üstüne gelecek şekilde bir tatlı kaşığı krema koyun (resim 2).



Boğaca kapatır gibi hamurun yarısını kapatın ve alt kısmında kalan hamuru 7 eşit şerit kesin(resim 3).



Şeritleleri çöreğin etrafına sarın (resim 4).



Çörekleri fırın tepsisine dizin ve Allah sabır versin 45 dakika daha mayalanmasını bekleyin.
Vallahi ne yalan söyliyeyin ben bu kadar sabırlı deyilin bir çörek yapacaz 3 saati mayalanmakla
geçiyor.Yok ben bu kadar işlem yapmadım ilk mayalanma süresini uyguladım o kadar,ama vaktiniz varsa siz uygulayabilirsiniz bilemem belkide daha iyi sonuç verir.
Bütün bir yumurtayı bir fiske tuz ile çırpın ve çöreklerin üzerlerine sürün.
Ben üzerlerine file badem serptim ,hindistan cevizide olur.
Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirin.
Bu hamurun içine dilediğiniz harç malzemesini koyabilirsiniz.Dilerseniz hamurun şekerini azaltıp (sadece 1 çorba kaşığı koyarak) tuzlu hamur olarakta kullanabilirsiniz.




AFİYET OLSUN...


12 Nisan 2008 Cumartesi

KIYMALI KAPUSKA



Ne yalan söyliyeyim ,bu yemeği ilk defa yapıyorum.Lahana sarması niyetine aldığım lahana süründü buzdolabında .Geçen gün haydi şunu bi sarayım dedim ,ama yaprakları ayırırken baktım ki sarılacak bir yanı yokmuş ,yapraklar küçükmüş.Ben bunu bir kapuska yapayım dedim.Aman Allahım !! ben neden daha önce hiç yapmamışım ki bu yemeği ?bayıldım!!!
Tabii ''askerde şöyle kapuska yedik '' yok '' içimiz dışımız kapuska oldu '' dedikçe şu erkekler yapmaya bile cesaret edemedim.Meğer mahrum kalmışım senelerce bu güzelim yemektem ,hem de bol vitaminli bir sebze.
Vallahi pişirin hanımlar !!!! dinlenmeyin kocalarınızı !!! yedirin çocuklarınıza!!!

MALZEMELER
  • 1 küçük beyaz lahana
  • 1 soğan
  • 250 gr kıyma
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası
  • sıvı yağ
  • tuz
  • 3 su bardağı kadar su
  • 1 limon suyu

YAPILIŞI

Bir tencereye yeteri kadar sıvı yağ koyun ve kıymayı kavurun.

Küp şekilinde doğradığınız soğanı ekleyin pembeleşene kadar kavurun.

Salçaları ekleyin biraz karıştırarak 1 dakika daha kavurun.

Daha önceden yıkayıp , orta şekilde ( çok kalın olmasın,çok da ince olmasın pişince erir. Beyaz ve kalın bölümlerini koymayın .) doğradığınız lahanayı ekleyin ,oçağın altını kesin ,kapağını kapatın ve ara sıra karıştırarak lahanaların biraz sönmesini bekleyin.

Üzerine suyunu ekleyin ,benim tencerem 3 su bardağı suyu kaldırdı.Yani lahanaların üzerine fazla çıkmayacak şekilinde koyun.(ve artı bütün lahanayı kullanmadım).

Tuzunu da ekleyim ve kısık ateşte pişirir.

En son ,altını söndürdükten sonra 1 limonun suyu ekleyin.

AFİYET OLSUN

TUPPERWARE TATLISI



Eskiden bir tupperware danışmanıydım ve haftada bir kez toplantılarımız olurdu .Toplantılarda da yeni ürünler tanıtılırdı,promosyonlar falan .Bazende bu ürünleri kullanarak ikramlar getirirdik.İşte böyle bir günde bu tatlıya rastladım ve çok hoşuma gitti.Sizde benim gibi bu ürünlerin hastasıysanız bu tatlıyı yapın derim.
MALZEMELER

  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 10 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • 750 gr süt
  • 1 paket vanilya
  • 20-25 gr kadar katı yağ
  • 1 küçük paket cicibebe bisküvisi (190 gr 'lık paket)

YAPILIŞI

Bir tecenreye ,bisküviler hariç bütün malzemeleri koyun ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin.

Muhallebi piştikten sonra ,bisküvileri ikiye veya üçe bölerek karışıma ekleyin ve karıştırın.

Bir kalıba dökün ve tatlı soğuduktan sonra kalıbı ters çevirin, dilimliyerek servis yapın.

NOT: Ben tupperware '' lila prenses '' kalıbını kullandım.

AFİYET OLSUN.....

10 Nisan 2008 Perşembe

EGELİ'NİN PASTASI


Tamamen uydurma bir pasta ! Hani olur ya aniden misafir haber verirde ,sizde elinizin altında on an ne varsa bir şeyler yapmaya çalışırsınız ,işte benim de böyle bir anda ortaya çıkan bir pasta oldu ,bu pastaya ne ad vereceğimide şaşırdım . Ama bu kadar mı lezzetli bir şey olur ! bir o kadar da hafif. Yine çok konuştum ,tarifi veriyorum.
MALZEMELER

YAPILIŞI

Kedi dillerini vişne suyu ile ıslatın ve bir borçama dizin.

Soğuk süt ile, kutudaki tarife göre kremayı hazırlayın.

Kremayı bisküvilerin üzerlerini kaplayın.

Yine tart jölesi paketlerinin arka yüzündeki tarife göre ,ama su yerine vişne suyu ile pişirin.

Kabuk tutmaması için jöleyi soğuyana kadar sık sık karışrırın.

Jöleyi kremanın üzerine eşit şekilde yayın.

Son olarak krem şanti ile süsleyin.Buzdolabında servise kadar soğutun.

Ben yuvarlak kalıplarla porsiyonlar keserek servis yaptım.

AFİYET OLSUN......

TAZE FASÜLYE EKŞİLEMESİ




MALZEMELER

  • yarım kilo taze fasülye
  • 1 tane kırmızı soğan
  • 2 tane büyük domates
  • zeytin yağı
  • tuz
  • limon

YAPILIŞI

Fasulyeleri ayıklayın ve ortadan ikiye bölün.

Çelik tencereye fasülyeleri dizin ve üzerlerine yarım su bardağı su gezdirip kısık ateşte pişirin.

Soğanı piyazlık doğrayın , küçük bir tavaya yeteri kadar zeytin yağı ilave edin ve soğanları kavurun.

Küp şekilinde doğradığınız domatesleride ilave edin ve 3 -5 dakika pişirin.

Fasülyeleri süzün ,bir tabağa aktarın,üzerine pişirdiğiniz soğan ve domatesi ekleyin.

Son olarak ,damak zevkinize göre tuzlayıp ekşileyin.

AFİYET OLSUN........

TURP OTU SALATASI



Bir başka ot salatası daha ,turp otu salatası . Ben iki çeşit turp otu var diye biliyorum(başka varmıdır diye düşünüyorum) biri acı turp ( adı üstünde biraz acımtıraktır )buna haşladıktan sonra sadece zeytin yağı ve tuz eklenir limon girmez.

Diğeride ,tadı acı olmayan ,sapları daha uzun turpdur.Temizlemesi biraz zahmelidir.
Kök kısımlarından otu ayırın.Her bir dalı ,şöyyyyyyyyyyle parmaklarınızla yapraklarını sıyırın,illaki bütün yaprakları sıyırmanız gerekmiyor,maksat kart olan yapraklar gitsin,körpe ve kısa olanlar kalabilir.
Bol suda yıkayın.
Daha önceden kaynattığınız suya biraz tuz atın ve otları da ekleyin ,parça parça atın ki ,kaynayan suyun harı gitmesin.5 ile 7 dakika arası kapak kapatmadan yüksek ateşte haşlayın.
Süzün ,ılımasını bekleyin ve zeytin yağı , limon ve tuz ekleyin.



AFİYET OLSUN....

RADİKA SALATASI





Bizim Ege'nin ot yemekleri ve salataları meşhurdur buralarda.Özellikle biz Giritliler daha çok düşkünüzdür otlara .Pazarlarımız yazın ayrı kışın ayrı yemyeşil ot çeşitleri ile doludur , arap saçı , ebegümeci , şevketi bostan ,turp otu ........say say bitmiyor dahada benin bilmediklerim almadıklarım var ! Annem iyi bilir hangi otu alacağını ,Giritlilere gelin gelmiş Yörük kızı ,onlar gibi ot delisi olmuş çıkmış ! Kendisi Fransada kaldığı için bir hayli hasret kalıyor tabii.Geçen ay geldi tatile, hemen soluğu çarşamba pazarında aldı ! Dayanamadıııııı ..........her Allahın günü önümüze ot yemeği koydu .Tamam bizde severiz ama ,bütün sindirim sistemim altüst oldu arkadaş !!!!
Buda yetmiyormuş gibi yazlığa gittiğinde bahçelere girip girip ot topluyor!!!!


Size çocukluğumda başımızdan geçen bir hadiseyi anlatayım.

Fransada , pazar günleri ailece ,amcamlar, biz ve anlayacağınız ne kadar Sökeli varsa hurrrrra pikniğe giderdik.Dalardık ormanlara,tarlalara ,ne işimiz var diye merak ederdim bu kadar uzaklarda , halbuki Paris civarında piknik alanları var!!!meğer bizimkiler niyeti bozmuş....sarmaşık toplanacak turp otu toplanacak .Fransızlar ottan ne anlar ,toplamazlar yemezler ,meydanda bizimkilere kalır.

Piknik fasılı bitince bizimkiler gözden kaybolurlar ,torba torba ot ile geri dönerlerdi.Ama bir keresinde ,Fehmi amcam rahat rahat ot toplar iken, jandarma yanına yaklaşıyor ve amcama diyorki ''mösyö,bu otları ne yapacaksın???'' Zavallı amcamdada Fransızca kıt ,düşümüş taşımış ,ben yiyeceğim dese adam inanmaz ,yada bu Türkler kafayı yemiş diye düşünür ! Bizim Giritlide ne dese beğenirsiniz ??!! ''evde tavşan var mösyö ona topladım ,o yiyecek'' demiş .
Jandarmada inanmış tabii !!! Yaaaaaa işte ot sevdasına başımıza gelenler......
Neyse ben size bildiğim kadarıyla ot tarifleri yazıcam ,bilmediklerimide büyüklere sorarız artık !!!!Radika salatasından başlamak istiyorum ,her çarşamba mutlaka alır haşlarım balık ile çok yakışıyor ,en sevdiğim otlardan biri.

YAPILIŞI

Radikaların kök kısımlarını kesin,bol suda iyice ,çamuru gidene kadar yıkayın.Radikalar çok uzunsa ikiye bölün.Bir tencereye su koyun ve kaynamasını bekleyin.Su kaynadıktan sonra içine biraz tuz ve otları koyun.Sakın otları bir anda atmayın ,parça parça atın ,yani kaynayan suyun harı kesilmesin.Tençerenin kapağını kapatmadan 5 ile 7 dakika arası harlı ateşte haşlayın.Otları süzün ,bir tabağa aktarın ,ılıyınca mutlaka zeytin yağı ,limon ve tuz ile tatlandırın.
AFİYET OLSUN....

AMARETTİ


Mis gibi badem kokulu ,dışı çıtır içi yumuşacık, İtalyanların meşhur amaretti kurabiyesi . Sonunda hoşuma giden bir tarif buldum ,bunu denemeliyim dedim.Çok hoş bir lezzet bir o kadar da kolay yapması .Çay veya kahve ile mükemmel bir ikram.
MALZEMELER
  • 2 yumurta akı
  • 175 gr toz badem
  • 150 gr toz şeker
  • 1 çay kaşığı acı badem esansı (ben koymadım bademin aroması bana yeterli geldi)
  • 50 gr pudra şekeri

YAPILIŞI

Yumurta aklarını kar beyaz olana kadar çırpın.

Toz şekerini ekleyin, 2 dakika daha çırpmaya devam edin.

Toz bademi ve badem esansını ekleyin (dediyim gibi ben esans kullanmadım ,kokusu bana yeterli geldi , ama daha yoğun bir badem aroması isterseniz kullanın) , bir tahta kaşık veya spatula ile dikkatliçe karıştırın.

Fırın tepsisine yağlı kağıt serin .Kurabiyelere gelişi güzel şekil verin ve tepsiye dizin.(elinizle şekil vermekte zorlanıyorsanız ,tatlı kaşığı kullanın)

Üzerlerine bolça pudra şekeri serpin ve daha önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırında hafif pembeleşene kadar 10 dakika pişirin .

Bir çay demleyin ve oturup afiyetle yiyin ! (tavsiyelerime kulak asın ve kesinlikle iki ölçü yapın)

PORTAKAL MARMELADI


Daha önce portakalın kabuklarını reçel yapmıştık , şimdide kalan içlerini yabana gitmesin dedim ve marmelat yapmaya koyuldum.Biraz uydurmasyon oldu ama lezzet bir harika!
MALZEMELER

YAPILIŞI

Portakalları doğrayın ,daha sonra şeker ile birlikte bir tencereye aktarın ve kaynamaya koyun.

Reçel kıvamına geldikten sonra bir kevgir ile portakal parçalarını tencereden alın.

Bir blender yada robot yardımı ile portakalları ve vanilyayı püre haline getirin.

Kalan portakalların şurubunu, ezdiğiniz portakalların içine karıştıra karıştıra, arzu ettiğiniz kıvama gelene kadar azar azar ekleyin .

PORTAKAL KABUĞU REÇELİ


Portakal mevsimi geçmeden şöyle güzel bir portakal kabuğu reçeli yapasım vardı ,dergileri karışrırırken şubat ayın LEZZET dergisinde gözüme çarptı.Yapımı kolay bir tarif denemenizi tavsiye ederim.
MALZEMELER
  • 10 adet yafa portakal
  • 1,5 kg toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 2-3 parça limon tuzu

YAPILIŞI

Portakalları iyice fırçalıyarak yıkayın.

Kabuklarını beyazlarıyla bilikte 4 'de ayırın.

Daha sonra uzunlamasına kribrit çöpü inceliğinde doğrayın.

Yağlı kağıdın üzerine serip ,oda ısısında kurumaya bırakın (ben akşama kadar beklettim).

Büyük bir tencereye su ile doldurun ve kaynatın.

Su kaynadıktan sonra kabukları ilave edin ve 5-10 dakika haşlayın.

Kabukları bir kevkir ile sudan çıkarın ve soğuk suyla yıkayın.

Tekrar aynı haşlama suyuna kabukları koyun ve 3 dakika daha haşlayın.

Kabukları tekrar süzün.

Ayrı bir tencereye 4 su bardağı su ile 1,5 kg şekeri kaynatın.

Kabuklarıda ilave edin.

Reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatın.

En son limon tuzunu ekleyin ,karıştırın ve bir taşım daha kaynadıktan sonra altını söndürüp kavanozlara doldurun.

NOT:Portakalların içlerini yemeğin sakın !!! birazdan onlarıda marmelat yapıcağız....

8 Nisan 2008 Salı

MİNİK SÜTLÜ EKMEKLER
















Bu kitabı bana kardeşim Fransa'dan getirdi.Çok da güzel ekmek tarifleri var.İşte sizlere seçtiğim çok pratik minik sütlü ekmekler ........


MALZEMELER

(11 tane minik ekmek için)

  • 200 ml ılık süt
  • 350 gr un
  • 2 çay kaşığı instant toz maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 50 gr eritilmiş tereyağ
  • 35 gr toz şeker
  • 1 çay kaşığı limon suyu

ÜZERİNE:

  • 1 yumurta sarısı

YAPILIŞI

Ilık sütü ve erimiş tereyağını karıştırın ve ekmek makinanızın karıştırma haznesine koyun.Tuzu ,şekeri ve limon suyunu da ekleyin.En son unu ve üzerine mayayı koyup makinanızı ''hamur '' programına ayarlayıp çalıştırın ve mayalanana kadar (yaklaşık 1,30 saat) bekleyin.

Ekmek makinanız yoksa, elde yoğurun ve sıçak bir ortamda mayalanmasını bekleyin.

Mayalanma süresi bittikten sonra,küçük hamurlar koparıp yuvarlayın,fırın tepsisine dizin ve 30 dakika daha bekletin.

En son yumurta sarısına bir iki damla su ekleyip karıştırın ve ekmeklerin üzerine sürün.Dilerseniz susam ,çörek otu ,haşhaş...... serpebilirsiniz üzerlerine.

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

NOT:bu tarifin orijinalinde normal maya yerine ''toz şeklinde ekşi maya var''ama Türkiye 'de bu tür ekşi maya bulmamız imkansız ,bizim bildiğimiz ekşi maya kullanmayıda cesaret edemedim doğrusu ,belki hani kabarmaz diye....

Yurt dışında yaşayanlar belki bulurlar özellikle Fransa' da oturanlar. ''BİO'' ürünleri satan dükkanlara ''LEVAİN DESHYDRATE'' diye sorabilirsiniz (bu da 2 çay kaşığı kulanılıyor).

Amaaaaaaaaaaa bizim bildiğimiz toz maya ile de çokkkkkkkk güzel oldular doğrusu....

AFİYET OLSUN.......

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin