19 Ocak 2008 Cumartesi

İTALYAN MERMER KEK (MARBRE İTALİEN)



İşte size İtalyadan bir lezzet.Nasıl ama nefis gözüküyor değilmi ? Bu renkli versiyonunu bu sitede buldum ,çok hoş bir görüntüsü olduğu için de bunu yaptım.Ama orijinal tarifi kakaolu ve beyazdır.Biraz zahmetli bir kek ama olsun,yapın ve misafirlerinizi şaşırtın.İşte size kakaolu versiyonu.


MALZEMELER

  • 3 yumurta
  • 150 gr toz şeker
  • 190 gr un
  • 62 gr sıvı yağ
  • 62 ml süt veya su (ben süt kullanıyorum)
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket kabartma tozu

YAPILIŞI


Yumurtaların sarılarını aklarından ayırın.

Beyazlarını toz şekerin yarısı ile (75 gramı) kar gibi olana kadar iyice çırpın.

Aman dikkat ! yumurta aklarının içine bir damla yumurta sarı bile karışmasın,yoksa beyazlarınız kar gibi olmaz!

Başka bir yerde yumurta sarılarınıda kalan diğer şeker ile 8 - 10 dakika çırpın.

Sütü ilave edin ve kakao hariç bütün malzemeleride ekleyip karıştırın.

Daha sonra kar haline getirdiğiniz yumurta beyazlarını ilave edin ve bir spatula yardımı ile fazla hırpalamadan ,dairesel şeklinde değilde,altan üste doğru hareketler ile yavaş yavaş karıştırın.

Kek harcını ikiye bölün.

Yarısına kakao ekleyin ve karıştırın,ben biraz daha süt ile bu karışımı incelttim ,çünkü kakaoyu ekleyince hamur diğer yarısına göre daha koyu bir kıvamda oldu.

Yuvarlak bir tepsiyi iyice yağlayın,dikkat edin,tepsinizin çapı '' 24 cm'' den fazla büyük olmasın (daha küçük olabilir).Kek o zaman daha yumuşak ve şekiller daha belirgin oluyor.(benim tepsim biraz büyük geldi).


Tepsinin ortasına dilediğiniz renkten bir tatlı kaşığı hamur dökün.



Daha sonra ,diğer renktende ,tam öteki rengin üstüde dökün.(her renge bir başka kaşık kullanın).

Sırası ile,hamur bitene kadar üst üste devam edin,zaten şekil aldığını göreceksiniz.





Benim gibi renkli yapmak isterseniz hamuru dörde bölüp dilediğiniz boya gıdası ile renklendirin.




180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin.

Piştikten sonra fırını söndürün ve keki 10 dakika daha sönmüş fırında bekletin.

AFİYET OLSUN...

MEYVELİ PUF TART


Maaşallahım var bügün, üst üste iki tarif. İlkini gece onikiden önce yazmıştım, şimdikini de onikiden sonra. Ev halkı uyudu, bende bilgisayarı boş bulmuşken hemen oturayım dedim. Şimdiki tarif, ''SÖKE UN'' paketinin arkasında gördüğüm bir tarif. Çok lezzetli bir tart oluyor,tavsiye ederim. Sadece pişirme şeklinde biraz değişiklik yaptım, ama siz yinede Söke un'un sayfasına bir göz atın derim.....

http://www.sokeun.com.tr/default.asp?L=TR&mid=35&t_id=10

MALZEMELER

hamur:
  • 1 bucuk su bardağı un Söke un
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 limon rendesi

üst malzeme:

  • dilediğiniz meyve
  • 1 paket Dr oetker dolgu kreması
  • tart jölesi

YAPILIŞI

Yumurtaları ve şekeri 3-4 dakika çırpın.

Diğer malzemeleride ekleyip karıştırın.Kek hamuruna benzer bir hamur olucak.

Hamuru tart kalıbına dökün ve önceden 150 derecede ısıtılmış fırında pişirin.(bir kürdanı batırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz).

Tart pişip soğuduktan sonra kalıbından ters çevirerek çıkartın.

Tartı bir servis tabağına alın,üzerine hazırladığınız kremayı sürün.Ben hazır dolgu kreması kullandım, ama siz kremanızı kendinizde yapabilirsiniz.Ama tartın üzerine sürmeden kremanın soğumasını bekleyim.

Dilediğiniz meyveleri dizin ve son olarak tart jölesini meyvelerin üzerine dökün.

Benim kullandığım tart jöleleri kendinden kırmızı,Almayadan yengem getirmişti.Türkiyedekiler renksiz.Su yerine vişne suyu kullanırsanız aynı sonucu alabilirsiniz.

Tart jölem yok diyorsanız ,onada bir çare var elbette.

1 su bardağı vişne suyunu 1 çorba kaşığı nişasta ile pişirin.Arada karıştırarak ılıdıktan sonra tartınızın üzerine dökebilirsiniz.

AFİYET BAL ŞEKER OLSUN.....

MELEK ABLA'NIN LORLU TURTASI


Arkadaşlar merhaba!uzun zamandır sizden uzak kaldım,aslında arşivimde o kadar çok tarif var ki yazılacak ,resimlerde hazır çekilmiş,işte bir türlü fırsat bulupta yazamadım (iş yazmakta...!!!)Taşınma telaşımda vardı ,neyseki bitti ,ama PTT grevde olduğu için bir ara ,benim internet ve telefon nakilim uzun sürdü.
Sizlere nefis bir turta tarifi ile geliyorum .Sevgili Melek abla'nın turtası (görümcemin görümcesi).
Almayadan kızı Ayça gelmişti ,bizde eltiler meltiler toplanıp gittik.Bende o aralar İzmirden şeker hamuru almıştım ,illaki bir şeyler yapıcağım ya ,bütün gece kurabiye yaptım ve üzerlerini şeker hamuru ile kapladım tabii acemilikte var ,ama kendimle vallahi gurur duydum çok güzel oldular,bir daha ki sefere tarifini yazarım .
Bende ertesi gün kurabiyelerimi paketleyip süsledim Melek ablaya götürdüm ,bence çok hoş bir armağan oldu.
Tabii Melek ablada boş durmamış,döktürmüş yine ikramları kadın.....diğerleride çok güzeldi tabii ki ama en çokta ilgimi çeken bu turta oldu ,birde börülce salatası hemen oracıkta cep telefonuma resimlerini çektim .Daha fazla bekletmeden tarifi yazıyorum.
MALZEMELER
iç malzeme:
  • 500 gr tatlı lor
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya

hamuru için:

  • 4 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 1/2 su bardağı un
  • 3 çoba kaşığı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu

YAPILIŞI

Bir gece önceden loru, şekeri ve vanilyayı iyice karıştırıp ,ertesi güne kadar ,ağzı kapalı bir kapta ,buzdolabında muhafaza edin.

Ertesi gün diğer malzemeleri karıştırıp hamuru yoğurun.

Hamuru ikiye bölüp açmaya çalışın.Çalışın diyorum çünkü ,vallahi Allah günah yazmasın ama çok gıcık bir hamur ,parça pinçik parçalanıyor ,neyse dert etmeyin , çekiştirin mekiştirin, yama falan yapın yağlanmış tepsiye döşeyin, nasıl olsa hamur kabarınca hepsi birleşiyor.

Lor karışımını hamurun üstüne sürün ,korkmayın hepsini sürün ,fazla gelmez.

Büyük bir sabırla diğer hamuruda açıp üzerini kaplayın .Ama dediğim gibi parça parça olsada olur.

Öceden 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Çok kızarmasın ama fazlada pembe kalmasın.

Fırından çıktıktan sonra soğumasını bekleyin ve üzerine pudra şekeri serpin.

AFİYET OLSUN....

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin