23 Kasım 2007 Cuma

BRÜKSEL USULÜ WAFFLE



MALZEMELER
  • 4 yumurta
  • yarım su bardağı toz şeker
  • 125 gr eritilmiş tereyağı
  • 500 gr süt
  • 250 gr un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • yarım tatlı kaşığı tarçın
YAPILIŞI
Yumurta ve şekeri iyice çırpın.
Eritilmiş yağı ve sütü ekleyin,tekrar karıştırın.
Elenmiş unu ve diğer malzemeleri de karıştırın.
Yarım saat dinlendirin.Bu hamuru geceden yapıp sabah kahvaltıda da pişirebilisiniz.
Önceden ısıtılmış waffel makınasına 1 kepçe döküp pişirin.
Piştikten sonra üzerine istediğiniz malzemelerle süsleyebilirsiniz.
AFİYET OLSUN.....

1 Kasım 2007 Perşembe

LİEGE USULÜ MAYALI WAFFLE (gaufres liégeoises)



Waffle severmisiniz? her halde sevmeyen yoktur.işte size fransızcadan tercüme ettiğim güzel bir tarif .
Dünyada bir kaç çeşit waffle vardır , kökeni Belçikadır ,bu verdiğim tarif Belçikanın Liege şehirine özdür,mayalı hamurdan yapılır,bezeler hazırlanır.Daha sonra kare ve iri petek şeklinde olan waffle makinasında pişirilir.Zaten çoğu tost makinalarında ek parça olarak satılır.
Birde yine Belçikanın Brüksel usulü waffle'lı var.Onun hamuru krep hamuru gibi sıvıdır ve kabartma tozu vardır (bazı tariflerde'de bira vardır).Bu tariftede kare waffle makinası kullanılır ,ama biraz dikkatli ve ölçülü dökmek gerekir ,hamurun kabarıp taşma riski çok.Bu işlem için en pratik olan makina kalp şekilindeki waffle makinasıdır ,daha çok Almayada kullanılır.
Waffle hakkında daha çok bilgi için burayı tıklayın.
ÖN BİLGİ:
Bu Liege usulü waffle 'lın içine konulması gereken özel iri taneli bir şeker vardır bu şekerin ismi ''sucre perlé'' yoğurma işleminin en sonunda hamura konulur ve waffle'ları pişirirken o şekerler karamelize olur ,özelliği budur.Yurt dışında çeşitleri çoktur ama maalesef bizim ülkemizde bu tür şeker yoktur.Sadece waffle'larda kullanılmaz ,kurabiyelerin ,keklerin üzerlerinede serpilir.
Ama tabii biz türkler bir şeyi bulamazsak ,yaratırız:bir miktar kesme şekeri bir poşete koyarda ,merdane ile üzerlerinden ezererk geçersek her halde birazda olsa işimize görür sanırım.
MALZEMELER
  • 375 gr un
  • 135 gr ılık süt
  • 35 gr(1 küçük kareden az) yaş maya
  • 2 yumurta
  • 1 fiske tuz
  • 200 gr oda ısısında tereyağ
  • 250 gr ''sucre perlé'' yada kendi ezdiğiniz kesme şeker

YAPILIŞI

Mayayı ılık sütün içinde eritin.

Tereyağ ve şeker hariç,tüm malzemeleri erittiğiniz maya ile karıştırıp yoğurun.

Hamur mayalana kadar ılık bir ortamda 30 dakika dinlendirin.

Hamur kabardığında oda ısısına gelmiş tereyağını katıp iyice yedirin ve en son şekeri ekleyip bir iki tur daha yoğurun.(şekerin miktarını isteğinize göre azalta bilirsiniz)

Hamuru,elinize yapışmıyorsa,küçük bezelere ayırın.Ama benim hamurum elime yapıştığı için büyük kaşık kullandım,çünkü o zaman kesme şekerleri ezmeye akıl edemedim ve toz şeker kullandım ,o da hamuru cıvıklaştırdı.

15 dakika daha dinlendirin ve makinanızı ısıtın.

Makina hazır olduğunda hamurları koyun ve kapağını kapatarak kızarana kadar pişirin.

Son olarak azuya göre üzerine pudra şekeri,nutella,reçel veya krem şanti koyabilirsiniz.


AFİYET OLSUN.....

BULGAR EKMEĞİ ''AYÇİÇEĞİ''


Bu bulgar ekmeğinin tarifini bir Fransız sitesinde buldum.Denedim harika oldu.Bende sizlere türkçeye çevirip tarifini yazıyorum.
Bir de bu sitede türkçe olarak yayımlanmış ,sadece tarifinde biraz farklılık var,ama ekmeğe şekil verme sistemi aynı.Kolay gelsin ......


MALZEMELER
  • 200 gr ılık süt
  • 1 büyükçe yemek kaşığı yumşak tereyağ
  • 2 yumurta
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 20 gr yaş maya(1 küçük kare mayanın yarısı)
  • 500gr un
  • hamur aralarına sürmek için eritilmiş tereyağ
YAPILIŞI

Mayayı ılık sütte eritin.ve bütün malzemeleri ,eğer ekmek makinanız varsa içine koyun,hamur programında çalıştırın(yoğurma ve mayalandırma yapar) Eğer ekmek makinanız yoksa elinizle yoğurun ve 1 saat üstü kapalı ılık ortamda kabarmasını bekleyin.

ŞEKİL VERME

Hamuru 4 parçaya bölün.
Her parçayı tekrar 4 parçaya bölün.
Toplam 16 tane beze olucaktır.(resim 1)

4 tane bezeyi tabak büyüklüğünde merdane ile açın.(resim 2)
Her birini yağlayıp üst üste koyun.(resim 3)
Sımsıkı bir rulo yapın(resim 4)

Aynı işlemi diğer bezelerlede yapın(resim5)

Yaptığınız her rulodan 4 veya 5 tane üçgen kesin.(resim6)

Yağlanmış yuvarlak bir tepsiye ,kestiğiniz ruloların uç kısmlarını tepsinin orta kısmına yerleştirin,diğer hamurları 7.resimdeki gibi yerleştirmeye devam edin.

Biraz daha mayalanması için tepsinin içinde bekletin.

Son olarak üzerine yumurta sarısı sürün ve haşhaş serpin.

Daha önceden 180 derecede ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirin.

AFİYET OLSUN.....

HAMURUN ŞEKİLLENDİRİLİŞİ

1 - 2


3 - 4

5 - 6



7

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin